Alertă în SUA – Florida se pregăteşte pentru sosirea unui posibil uragan major

Furtuna, care înainta marţi în regiunea Caraibelor, urmează să se intensifice rapid miercuri, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC) în cel mai recent buletin informativ.

Potrivit NHC, Helene ar urma să devină un uragan de categoria a 3-a – pe o scară cu 5 trepte de intensitate – înainte de a ajunge joi pe coastele din Florida.

Marţi, guvernatorul din Florida, republicanul Ron DeSantis, a extins starea de urgenţă la 61 dintre cele 67 de comitate ale statului şi a mobilizat Garda Naţională.

Zece dintre aceste comitate au ordonat evacuări în anumite zone.

Potrivit autorităţilor meteorologice, Helene ar putea aduce ploi abundente, precum şi vânturi puternice şi viituri.

Până atunci sunt aşteptate ploi torenţiale într-o regiune din Cuba, ceea ce va creşte riscul de „inundaţii considerabile şi alunecări de teren”, potrivit NHC.

În cazul în care previziunile meteorologilor se confirmă, acesta va fi primul uragan de această intensitate care loveşte Statele Unite într-o perioadă de mai bine de un an.

Ultima trecere a unui uragan de categoria a 3-a datează din august 2023, când Idalia a lovit nord-estul statului Florida.

Sezonul 2024 al uraganelor din Oceanul Atlantic, care durează de la 1 iunie la 30 noiembrie, a fost mai puţin intens decât se estimase.

Oamenii de ştiinţă cred însă că schimbările climatice, prin încălzirea apelor oceanice, fac mai probabilă intensificarea rapidă a furtunilor şi cresc riscul de uragane mai puternice.

Mascații au descins la locuința unei femei din București: I-a făcut unui bărbat vrăji de mii de euro

Rareş Bogdan: Ciolacu minte. De ce? Îi este frică de baronii PSD, care l-au luat captiv/ Prim-vicepreşedintele PNL anunţă ”amănunte incendiare” despre situaţia financiar-economică a României şi ”nepriceperea fostului baron de Buzău în treburile guvernării