Acord de împrumut direct între România şi SUA în valoare de aproape 1 miliard de dolari, prin Mecanismul de Finanţare Militară Externă (FMF)

Prim-ministrul Marcel Ciolacu a participat astăzi la ceremonia de semnare a Acordului privind împrumutul din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite ale Americii, găzduită la Palatul Victoria, şi desfăşurată cu participarea ambasadorului SUA în România, Kathleen Kavalec. Împrumutul înseamnă accesul la o finanţare semnificativă de 920 de milioane de dolari din partea SUA pentru consolidarea capacităţii de apărare, prin dotarea cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru dezvoltarea industriei locale de apărare. Ambasada SUA în România a transmis că împrumutul FMF evidenţiază parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România, un aliat puternic de-a lungul flancului estic al NATO şi un actor important pentru stabilitatea politică şi economică în Europa.

Documentul a fost semnat din partea Guvernului României de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi, din partea SUA, de către directorul Agenţiei de Cooperare în Domeniul Apărării a SUA (U.S. Defense Security Cooperation Agency-DSCA), Michael Miller, în prezenţa vicepremierului Marian Neacşu, miniştrilor Apărării, Angel Tîlvar, şi Economiei, Ştefan-Radu Oprea.

Potrivit Executivului, ”pentru România, semnarea acestui acord înseamnă accesul la o finanţare semnificativă de 920 de milioane de dolari din partea SUA pentru consolidarea capacităţii de apărare, prin dotarea cu tehnică modernă a Forţelor Armate Române, cât şi pentru dezvoltarea industriei locale de apărare”. ”Este un sprijin major pentru efortul de modernizare militară al României într-o gamă largă de capabilităţi, care va spori capacitatea României de a descuraja ameninţările, de a-şi apăra suveranitatea şi de a contribui la securitatea colectivă a NATO”, subliniază Guvernul în comunicatul oficial.

”Semnarea Acordului de împrumut în domeniul apărării reprezintă un moment major al evoluţiei Parteneriatului strategic dintre România şi Statele Unite ale Americii şi un argument solid al încrederii şi statutului de care România se bucură în relaţia cu aliatul nostru strategic. La nivel naţional, ne vom concentra în perioada următoare, pentru a dezvolta noi capacităţi de producţie în România, vom crea locuri de muncă pentru români şi vom redeveni relevanţi în ceea ce priveşte producţia de echipamente militare la nivel regional. În acelaşi timp, vom avea acces la tehnică militară de cel mai înalt nivel, care ne va ajuta să lucrăm împreună cu SUA şi cu aliaţii noştri din NATO pentru consolidarea apărării colective şi descurajarea ameninţărilor la adresa României şi ţărilor aflate pe flancul estic al Alianţei”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.

Şeful executivului a subliniat, totodată, că ţara noastră va continua să fie un partener deschis şi determinat să contribuie la întărirea relaţiei cu SUA, pe toate subiectele de interes comun.

La rândul lor, oficialii americani au apreciat drept exemplar răspunsul României în contextul actual marcat de războiul din Ucraina şi tensiunile din Orientul Mijlociu, evidenţiind faptul că ţara noastră a dovedit prin eforturile sale că nu este doar un beneficiar de securitate, ci şi un important furnizor de securitate în cadrul NATO.

”Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Aţi arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor – şi nu doar un consumator – de securitate în cadrul alianţei NATO”, a afirmat ambasadorul SUA, Kathleen Kavalec.

Directorul DSCA, Michael Miller, a precizat la rândul lui că ”împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securităţii rezervat doar celor mai importanţi parteneri ai noştri”.

”România rămâne una dintre cele mai mari priorităţi pentru DSCA”, a subliniat oficialul american.

Ambasada SUA în România a transmis că împrumutul FMF evidenţiază parteneriatul strategic dintre Statele Unite şi România, un aliat puternic de-a lungul flancului estic al NATO şi un actor important pentru stabilitatea politică şi economică în Europa.

”Guvernul SUA oferă până la 60 de milioane de dolari sub formă de grant FMF pentru acoperirea costului acestui împrumut, care va contribui la accelerarea programului major de modernizare militară al României, inclusiv achiziţionarea de echipamente de apărare americane, cum ar fi tancurile de luptă Abrams şi coproducţia de muniţie”, precizează ambasada. ”Operăm astăzi într-un peisaj strategic fundamental diferit în Europa, iar răspunsul României a fost de-a dreptul exemplar. Aţi arătat lumii ce înseamnă să fii un lider responsabil în vremuri incerte. România este un furnizor – şi nu doar un consumator – de securitate în cadrul alianţei NATO”, a spus ambasadoarea SUA în România, Kathleen Kavalec

Directorul DSCA, Miller, a continuat: „Împrumuturile directe sunt un instrument de cooperare în domeniul securităţii rezervat doar celor mai importanţi parteneri ai noştri. România rămâne una dintre cele mai mari priorităţi pentru DSCA”. El a menţionat că deplasarea sa la Bucureşti este o dovadă a cooperării SUA-România în domeniul apărării.

”Aşteptăm cu nerăbdare să continuăm parteneriatul nostru în cadrul programelor pe care acest împrumut le poate sprijini”, a spus Directorul Miller.

Încasările din împrumutul direct FMF vor avansa efortul de modernizare militară al României într-o gamă largă de capabilităţi, contribuind la asigurarea faptului că România poate descuraja ameninţările, îşi poate apăra suveranitatea şi poate contribui la securitatea colectivă a NATO pentru deceniile următoare, mai arată Ambasada SUA.

Giurgiu: Bărbat arestat pentru că a înfiinţat o cultură de canabis în solarul din curtea casei

Damien Dussaut a semnat cu UTA Arad