Herdea (CNAS): Asigurații care și-au pierdut rețetele sau medicamentele în calamități vor putea obține altele

O modificare importantă este că în situațiile de urgență sau în stările potenţial generatoare de situaţii de urgenţă, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 21/2004, se aplică o derogare de la prevederile generale ale Contractului-cadru, în sensul că persoanele afectate de aceste situații pot beneficia o singură dată de o altă prescripție medicală pentru perioada acoperită de ultima rețetă eliberată de medicul prescriptor.

În acest mod, se asigură continuitatea tratamentului bolnavilor cu afecțiuni cronice, dacă situația de urgență a produs distrugerea prescripțiilor medicale sau a medicamentelor ridicate de pacienți din farmacie.

„Prin aceste măsuri inițiate de CNAS și Ministerul Sănătății venim în întâmpinarea unor nevoi reale ale pacienților, cum sunt cele generate de inundațiile din zona de est a țării, produse în luna septembrie 2024 și cele legate de diagnosticarea și monitorizarea afecțiunilor oncologice.

Reiterăm angajamentul asumat la începutul acestui mandat de a asigura continuitatea accesului pacienților la asistența medicală prin decontarea serviciilor prespitalicești efectuate de medicii de specialitate din ambulatoriu, medicii dentiști și medicii de familie” – a declarat Valeria Herdea, președintele CNAS.

Pentru transpunerea în practică a noilor prevederi, în următoarea perioadă vor fi efectuate și modificările corespunzătoare în Normele metodologice de aplicare a Contractului-cadru.

Florian Coldea, la ieșirea de la Curtea de Apel: ‘Nu am nicio speranță. Adevărul nu poate să fie schimbat’

Donald Trump ar fi amenințat de iranieni: Întreaga armată americană observă şi aşteaptă