Kavalec: România – prieten de nădejde al SUA; suntem mândri să vă fim alături în dezvoltarea capacităţii de apărare

Ambasadoarea SUA la Bucureşti, Kathleen Kavalec, a subliniat, miercuri, că România este, „de mult timp”, „un prieten de nădejde al SUA”, care îi este alături în continuarea dezvoltării capacităţii de apărare.

Ea a participat miercuri, la Palatul Victoria, la ceremonia de semnare a unui acord privind un împrumut de 920 de milioane de dolari din Fondul pentru Finanţare Militară al Statelor Unite ale Americii. Documentul a fost semnat de ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi directorul Agenţiei SUA de Cooperare pentru Securitate şi Apărare, Michael Miller.

 

 

„E o mare plăcere să mă aflu aici, la Palatul Victoria. (…) Prezenţa dumneavoastră aici este dovada clară a angajamentului guvernamental pe care România l-a făcut pentru finalizarea cu succes a acestui acord de împrumut. În ultimele patru luni, Departamentele de Stat şi al Apărării ale SUA au lucrat îndeaproape cu ministerele Finanţelor, Economiei şi al Apărării din România pentru a aduce acest acord la îndeplinire într-un timp record. Acest împrumut de finanţare militară externă, în valoare de 920 de milioane de dolari, este o realizare extraordinară, dar este mai mult decât un acord financiar”, a spus Kavalec.

Potrivit ambasadoarei SUA, acordul reprezintă „puterea şi rezilienţa parteneriatului bilateral şi angajamentul comun de a asigura pacea, stabilitatea şi securitate în această regiune”.

„Acest împrumut explorează, de asemenea, teritorii noi pentru susţinerea unei iniţiative public-private comune SUA – România pentru producerea de muniţie de artilerie. Această colaborare revoluţionară reflectă importanţa eforturilor de modernizare a apărării României. Prin oferirea de fonduri, de granturi americane, scopul nostru este să ne asigurăm că România rămâne în prim-planul inovaţiei şi al dotării militare pentru mulţi ani de acum înainte. Această colaborare va crea noi locuri de muncă în România şi va întări relaţiile economice între ţările noastre”, a adăugat Kathleen Kavalec.

 

 

Ea a menţionat că România, în cele două decenii de când s-a alăturat NATO, a demonstrat de nenumărate ori că este „un aliat de încredere şi capabil”.

„România este un pilon de stabilitate de-a lungul Flancului estic al NATO şi în regiunea Mării Negre şi este o gazdă primitoare pentru mii de trupe americane şi NATO. După cum a spus, în mai, preşedintele Biden, nu cred că există vreun partener NATO care să aibă vreun angajament mai puternic faţă de Alianţa euro-atlantică. Acest acord de împrumut reflectă recunoaşterea de către Statele Unite a acestui angajament şi suntem alături de dumneavoastră, astăzi, pregătiţi să sprijinim leadership-ul dumneavoastră continuu în apărare şi securitate regională”, a punctat Kavalec.

Ambasadoarea a evidenţiat că semnarea acordului este şi mai importantă având în vedere provocările de securitate în urma „agresiunii continue a Rusiei făcute împotriva Ucrainei”.

„Operăm, astăzi, într-un peisaj strategic fundamental diferit din Europa, iar răspunsul României a fost exemplar – de la găzduirea a mii de refugiaţi ucraineni până la facilitarea tranzitului de cereale şi pregătirea piloţilor ucraineni de avioane F16, iar acum avem remarcabila donaţie a unui sistem de apărare aeriană Patriot. România a arătat lumii ce înseamnă să fii un leader responsabil în vremuri incerte. În acest context de securitate, modernizarea continuă a Armatei României este crucială. Susţinem acest efort pe multiple fronturi, inclusiv prin anunţul recent al vânzării de avioane de luptă F35 României. Prin toate aceste eforturi, România continuă să arate angajamentul de a îmbunătăţi securitatea regională şi de a întări apărarea colectivă a NATO. Cu semnarea de astăzi a acestui acord sperăm să subliniem angajamentul neclintit al SUA faţă de Parteneriatul strategic cu România”, a declarat Kavalec.

 

„Vrem să ştiţi că America este alături de voi în sprijinul securităţii şi apărării naţionale şi a suveranităţii voastre”, a transmis ambasadoarea poporului român.

Ea a completat că semnarea acordului de împrumut reflectă angajamentul SUA „de a oferi certitudinea că România poate descuraja ameninţările şi îşi poate apăra suveranitatea şi îmbunătăţi interoperabilitatea în cadrul NATO, ceea ce face din România un jucător esenţial în asigurarea păcii şi stabilităţii în Europa”.

„Această investiţie strategică are la bază valorile noastre comune: democraţia, libertatea şi cooperarea paşnică, precum şi legăturile noastre istorice şi culturale profunde. România este de mult timp un prieten de nădejde al SUA şi suntem mândri să fim alături în timp ce continuaţi să vă dezvoltaţi capacitatea de apărare”, a mai transmis ambasadoarea SUA la Bucureşti. AGERPRES/(A – autor: Livia Popescu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Anda Badea)

 

Foto (c): ALEX MICSIK/AGERPRES FOTO

 

Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO

Sursa: www.agerpres.ro

Shuai Zhang a pus capăt la Beijing unei serii de 24 de înfrângeri

Măsuri pentru dezvoltarea domeniului de cercetare-dezvoltare, adoptate de Guvern – Precizările Ministerului Finanţelor