Klaus Iohannis, în ultimul discurs la ONU: ‘România sprijină pe deplin inițiativa de pace a președintelui Zelenski’

„Uitaţi-vă la consecinţele globale teribile ale războiului Rusiei împotriva Ucrainei. Acest război a declanşat cea mai mare criză de securitate din istoria recentă a Europei, încălcând dreptul internaţional şi având implicaţii mult dincolo de Europa”, a spus Iohannis în ultimul său discurs din Adunarea Generală a ONU în calitate de preşedinte al României.

„România a acordat un sprijin puternic şi multidimensional Ucrainei şi poporului său şi ne-am angajat să îl menţinem atât timp cât va fi nevoie. În acelaşi timp, România îşi va continua sprijinul necondiţionat pentru consolidarea rezilienţei Republicii Moldova, a doua cea mai afectată ţară de acest război”, a adăugat preşedintele.

Şeful statului român a evidenţiat rolul crucial în facilitarea exporturilor de cereale din Ucraina jucat de România prin porturile sale de pe Dunăre şi de la Marea Neagră.

„Un conflict pe termen lung este inacceptabil şi trebuie să rămânem ferm pe poziţie. Ucraina are nevoie de sprijinul hotărât al tuturor statelor membre ale ONU, determinate să respecte dreptul internaţional şi Carta ONU. România sprijină pe deplin Iniţiativa de Pace a Preşedintelui Zelenski: este singura abordare care poate asigura o pace justă şi durabilă şi este în deplin acord cu Carta ONU şi cu dreptul internaţional”, a mai spus Iohannis în discursul său.

Zelenski: Ucraina „nu va accepta niciodată” un acord de pace impus

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat miercuri într-un discurs la tribuna ONU, la New York, că țara sa, aflată de peste doi ani și jumătate în război cu Rusia, nu va accepta „niciodată” un acord de pace care să îi fie „impus” de marile puteri, relatează AFP, conform AGERPRES.

Denunțând în fața Adunării Generale a ONU „războaiele coloniale și comploturile marilor puteri în detrimentul țărilor mici”, Zelenski a insistat că „ucrainenii nu vor accepta niciodată” un eventual acord de pace cu Moscova care să le fie „impus”.

Președintele Ucrainei și-a început discursul în fața Adunării Generale a ONU amintind despre „ziua în care tancurile rusești au tras direct în centrala nucleară de la Zaporojie”.

Armata rusă a luat cu asalt centrala „cu brutalitate” și fără să se gândească la consecințele potențial „dezastruoase”. A fost „unul dintre cele mai îngrozitoare momente ale războiului”, a spus Zelenski.

Iar acesta este motivul – a subliniat liderul ucrainean – pentru care siguranța nucleară joacă un rol esențial în Formula de pace pe care a prezentat-o. „Majoritatea lumii înțeleg care este miza”, a spus el.

De altfel, Volodimir Zelenski l-a acuzat totodată miercuri pe omologul său rus Vladimir Putin că plănuiește atacuri asupra infrastructurii nucleare a Ucrainei.

„Am primit recent noi informații alarmante de la serviciile noastre de informații. Putin pare să planifice acum atacuri asupra instalațiilor noastre nucleare și infrastructurii acestora”, a afirmat Zelenski în discursul susținut în fața Adunării Generale a ONU.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Klaus Iohannis intră tare in conflictul din Gaza: Ce soluție a dat de la Tribuna ONU

Mircea Geoană: ‘A fost nevoie de scandal în coaliție să aflăm că absorbția fondurilor europene este ZERO’