A fost descoperită o nouă specie de rechin, dar este o descoperire cât se poate de tragică

Noua specie a fost denumită oficial Sphyrna alleni într-un articol de cercetare publicat luni în revista Zootaxa. Noua specie de rechin a fost denumită după Paul Allen, cofondatorul Microsoft, în semn de recunoaștere a eforturilor lui Allen de conservare a rechinilor.De asemenea, Paul G. Allen Family Foundation a finanțat inițiativa de cercetare care a dezvăluit identitatea rechinului, se arată într-un comunicat de presă al FIU.

Sphyrna alleni a rămas ascuns atât de mult timp din cauza asemănării sale strânse cu Sphyrna tiburo, un rechin cap-de-mare din genul hammerhead. După ce testele ADN din 2017 au dezvăluit că există probabil o altă specie de rechin clasificată anterior ca făcând parte din specia bonnethead, o echipă de cercetare a analizat mai atent noile probe.

Echipa a colaborat cu taberele de pescuit rechini din Belize pentru a obține mostre de țesut și măsurători în vederea creării unei descrieri oficiale a noii specii, care trăiește în apele oceanice din Belize până în Brazilia. Autoarea principală a studiului, Cindy Gonzalez, a finalizat apoi cercetarea acasă, după ce și-a transformat sufrageria într-un laborator în timpul pandemiei COVID.

content-image

Numele comun al noii specii este rechinul „shovellbill”.

Din cauza pescuitului nereglementat în apele braziliene, este probabil ca rechinul cu coadă de lopată să fie deja pe cale de dispariție, chiar dacă descoperirea sa este atât de nouă.

„Este tragic că abia acum am recunoscut existența acestei specii și deja alergăm contra cronometru pentru a preveni dispariția ei”, a declarat Demian Chapman, pe atunci profesor asociat care a condus echipa de cercetare, potrivit raportului FIU.

„Din fericire, Belize a luat măsuri proactive pentru conservarea rechinilor care ar putea ajuta această specie, cum ar fi colaborarea strânsă cu comunitățile de pescari de rechini pentru a gestiona capturile de rechini, stabilirea de zone protejate și punerea în aplicare a unei interdicții la nivel național privind utilizarea setcilor”, a spus Chapman.

Atât rechinul bonnethead, cât și rechinul shovellbill sunt considerați rechini ciocan mici.

„Este imperativ să studiem și să protejăm speciile de rechini ciocan mici, deoarece acestea sunt unice pe continentul american și au fost extirpate, pescuite excesiv și identificate greșit în pescuit”, a declarat Gonzalez în raportul FIU.

„În același timp, acești rechini au jucat un rol esențial în modelarea culturii și economiei multor comunități locale din multe țări din America Latină, astfel încât este important să lucrăm mână în mână cu pescarii în ceea ce privește eforturile de conservare”, a spus ea.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO O fetiță somnambulă a plecat noaptea de acasă: Părinții au găsit-o într-o pădure

Franţa şi SUA fac presiuni pentru o încetare a focului de 21 de zile între Hezbollah şi Israel în Liban, în timp ce şeful ONU avertizează că „iadul se dezlănţuie”