Franţa şi SUA fac presiuni pentru o încetare a focului de 21 de zile între Hezbollah şi Israel în Liban, în timp ce şeful ONU avertizează că „iadul se dezlănţuie”

Statele Unite, Franţa, Uniunea Europeană şi mai multe ţări arabe au cerut miercuri o „încetare imediată a focului timp de 21 de zile” în Liban, unde conflictul dintre Israel şi Hezbollah ameninţă să cuprindă regiunea, potrivit unei declaraţii comune publicate de Casa Albă. Secretarul general al ONU, António Guterres, a declarat la o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU că „iadul se dezlănţuie” în Liban.

„Cerem o încetare imediată a focului de 21 de zile la frontiera dintre Liban şi Israel pentru a da o şansă diplomaţiei” în legătură cu situaţia din Liban şi Gaza, se arată în declaraţie. 

„În ultimele zile, am lucrat cu partenerul nostru american la o platformă pentru o încetare temporară a focului de 21 de zile pentru a permite desfăşurarea negocierilor”, a declarat ministrul francez de Externe Jean-Noël Barrot în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU la New York.

„Progrese importante au fost înregistrate în ultimele ore”, a declarat el reporterilor, precizând că platforma va fi „făcută publică în curând”.

Un război între Israel şi Hezbollah „nu este inevitabil”, a insistat el, dacă toţi actorii se angajează „cu hotărâre” pentru o soluţionare paşnică a conflictului.

Robert Wood, trimisul SUA la ONU, a fost mai nuanţat, referindu-se la activitatea Statelor Unite „împreună cu alte ţări, cu privire la o propunere care sperăm că va conduce la calm şi va permite discuţii în vederea unei soluţii diplomatice”.

Iniţiativa franco-americană vine în urma unor discuţii intense în marja Adunării Generale a ONU şi după o întâlnire bilaterală între preşedintele american Joe Biden şi omologul său francez Emmanuel Macron.

Cei doi lideri au discutat despre „eforturile de a obţine o încetare a focului între Israel şi Liban şi de a evita un război mai amplu”, potrivit Casei Albe.

Generalul de top al Israelului a declarat că ţara se pregăteşte pentru o posibilă operaţiune terestră în Liban, după o campanie intensă de bombardamente de trei zile care a ucis peste 600 de persoane, alimentând şi mai mult temerile privind un conflict regional.

Declaraţia comună emisă de preşedintele american Joe Biden şi omologul francez Emmanuel Macron: „Este timpul să se ajungă la o înţelegere la frontiera dintre Israel şi Liban care să asigure siguranţa şi securitatea pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor. Schimbul de focuri de la 7 octombrie şi, în special, din ultimele două săptămâni, ameninţă cu un conflict mult mai amplu şi cu vătămarea civililor”. 

 

A fost descoperită o nouă specie de rechin, dar este o descoperire cât se poate de tragică

LIVE TEXT – Război de Ucraina: armata rusă anunţă că a cucerit alte două localităţi în regiunea Doneţk