Yuanul chinezesc a atins cel mai ridicat nivel faţă de dolar din peste 16 luni, în timp ce investitorii evaluează stimulentele băncii centrale a Chinei

Yuanul chinezesc a atins miercuri cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni faţă de dolarul american, după ce Beijingul a dezvăluit marţi o serie de măsuri de stimulare pentru a susţine economia care încetineşte, transmite CNBC.

Yuanul chinezesc a atins pentru scurt timp 6,9946 unităţi pentru un dolar, cel mai pridicat nivel atins din mai 2023.

Yuanul Chinei a fost tranzacţionat ulterior la 7,0319 unităţi faţă de dolar, menţinându-se, de asemenea, la cel mai ridicat nivel din mai anul trecut.

Factorii politici chinezi vor trebui să fie atenţi să nu permită ca aprecierea yuanului chinezesc să afecteze sectorul exporturilor, având în vedere o economie încă fragilă, a spus un strateg în piaţa valutară şi credite la DBS, Wei Liang Chang.

”Credem că creşterea slabă şi mediul de inflaţie scăzută din China ar trebui să pună o oarecare presiune asupra yuanului în viitor”, a declarat Edmund Goh, director pentru venit fix în China la abrdn.

O întărire rapidă a yuanului chinez ar putea adăuga o presiune suplimentară deflaţionistă asupra exporturilor Chinei, a scris Ben Emons, fondatorul Fed Watch Advisors, într-o notă, miercuri dimineaţa.

Spre deosebire de alte monede importante precum dolarul american şi yenul japonez, care au un curs de schimb flotant, China menţine un control strict asupra valorii yuanului pe continent.

Yuanul poate să fluctueze într-un interval limitat de 2% peste sau sub rata de mijloc pentru ziua respectivă.

Yuanul se tranzacţionează şi în afara continentului, mai ales în Hong Kong, dar şi în Londra, Singapore şi New York – acesta este cunoscut sub numele de yuanul offshore, care nu este la fel de strâns controlat ca yuanul onshore şi influenţat de cererea şi oferta de pe piaţă.

 

O navă de război japoneză a trecut pentru prima dată prin strâmtoarea Taiwan, potrivit presei japoneze

Începe Stress Congress 2024 – doar 20 de zile până la eveniment!