Speranțe de pace în Liban: Franța anunță progrese semnificative pentru încetarea focului

„Am făcut progrese importante în ultimele ore și ne vom continua eforturile în orele următoare”, a declarat ministrul francez de externe, Jean-Noel Barrot, în afara unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU.

„Contăm pe ambele părți să îl accepte fără întârziere, pentru a proteja populațiile civile și pentru a permite începerea negocierilor diplomatice”, le-a spus anterior Barrot celor 15 membri ai Consiliului.

Președintele SUA, Joe Biden, și președintele Franței, Emmanuel Macron, au declarat că este timpul pentru o înțelegere la granița dintre Israel și Liban care să asigure siguranța și securitatea pentru a permite civililor să se întoarcă la casele lor.

„Declarația pe care am negociat-o este acum susținută de Statele Unite, Australia, Canada, Uniunea Europeană, Franța, Germania, Italia, Japonia, Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite și Qatar”, au afirmat aceștia într-o declarație comună. „Facem apel la o largă aprobare și la sprijinul imediat al guvernelor Israelului și Libanului”.

Israelul și-a extins miercuri loviturile aeriene în Liban și cel puțin 72 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății libanez.

Ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon, a declarat înainte de reuniune că Israelul ar saluta o încetare a focului și ar prefera o soluție diplomatică. El a declarat în fața Consiliului de Securitate că Iranul este sursa violenței în regiune și că pacea necesită înlăturarea acestei amenințări.

Ministrul iranian de externe, Abbas Araqchi, a spus înainte de reuniunea Consiliului că țara sa sprijină Hezbollah și nu va rămâne indiferentă dacă conflictul din Liban se va agrava.

Premierul libanez Najib Mikati a cerut Consiliului de Securitate să facă presiuni asupra Israelului pentru „o încetare imediată a focului pe toate fronturile”. Întrebat dacă se poate ajunge curând la o încetare a focului, el a declarat pentru Reuters: „Să sperăm că da”.

Apa de la robinet este mult mai sigură de băut: ultimele studii științifice dau de pământ cu apa îmbuteliată

‘Să nu consideraţi că e o păcăleală’! Facturi mai mari la electricitate de la 1 aprilie 2025 – avertismentul pe care îl primesc românii