Rusia se află în fața unui colaps economic devastator: semnale tot mai clare că urmează o furtună financiară cumplită / Factorii care o determină

„Există semne de răcire a cererii interne. Cu toate acestea, nu există nicio reducere a presiunii inflaționiste”, a declarat banca centrală a Rusiei într-un rezumat al ultimei sale reuniuni de politică, tradus de Bloomberg.

Această asociere nefericită, cunoscută mai des sub numele de stagflație, este ceva ce factorii de decizie politică preferă să evite cu orice preț.

Este un scenariu mai greu de contracarat decât o recesiune. Atunci când o economie încetinește, băncile centrale relaxează ratele dobânzilor pentru a relansa activitatea. Dar dacă inflația continuă să crească, lucrurile devin complicate. Deoarece ratele dobânzilor trebuie să rămână ridicate pentru a reduce creșterea prețurilor, guvernele sunt paralizate.

content-image

Deși Bloomberg a declarat că Banca Rusiei nu s-a referit la stagflație, condițiile descrise de aceasta o fac o preocupare sinceră.

Într-un raport separat din această lună, banca a estimat că PIB-ul va încetini brusc anul viitor. Deși economia Rusiei a prosperat în timpul boom-ului din timpul războiului, sancțiunile, limitările producției și ale randamentului, precum și o criză severă a forței de muncă sunt menite să o epuizeze până în 2025.

În acest context, inflația este încă în creștere în Rusia. Banca centrală a ales să majoreze ratele dobânzilor la 19% luna aceasta, deoarece eforturile anterioare nu au încetinit-o.

De vină sunt cheltuielile agresive ale Moscovei pentru apărare, care se preconizează că vor rămâne la niveluri istorice până în 2025. Ultimul proiect de buget al țării indică faptul că cheltuielile vor scădea ușor în următorii doi ani.

De asemenea, de vină este și deficitul de forță de muncă. Întrucât frontul ucrainean a necesitat ruși, întreprinderile au fost nevoite să crească salariile pentru a atrage noi lucrători. Până la sfârșitul anului trecut, se credea că țării îi lipsesc aproape 5 milioane de lucrători.

Teama de stagflație are o singură rezervă: în cazul în care cererea internă continuă să se răcească, banca centrală se așteaptă ca inflația să scadă odată cu ea.

Cu toate acestea, condițiile nu sunt de bun augur pentru Rusia. Când stagflația a lovit ultima dată Statele Unite în anii 1970, Rezerva Federală a fost nevoită să inițieze o recesiune profundă pentru a pune capăt tulburărilor.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Anchetă a ITM după ce o tânără s-ar fi sinucis din cauza presiunii de la locul de muncă. Reacția companiei unde lucra femeia: Această informație este falsă

Monica Niculescu, eliminată în primul tur la dublu