Decizie de impact a Moscovei: Rusia majorează de zece ori taxa la exporturile de porumb

Ministerul rus al Agriculturii a informat că, începând cu data de 2 octombrie şi până la data de 8 octombrie, inclusiv, taxa la exporturile de porumb va fi majorată până la 2.786,2 ruble pe tonă, de la 292,7 ruble în săptămâna anterioară.

Tot începând cu data de 2 octombrie, taxa la exporturile de grâu va fi majorată cu 15,8% până la 1.246 ruble pe tonă, de la 1.076,7 ruble pe tonă. De asemenea, va fi introdusă o taxă de 190,8 ruble pe tonă la exporturile de orz, în condiţiile în care de la începutul lunii mai şi până acum nu a existat o astfel de taxă.

„Există o probabilitate crescută ca exporturile de porumb să fie restricţionate, ca să folosim un eufemism”, a declarat Dmitry Rylko, analist la firma de consultanţă IKAR, cu prilejul unei conferinţe a investitorilor în agricultură.

În sezonul 2023/24, Rusia a exportat şapte milioane de tone de porumb, iar principalii cumpărători au fost Iranul, Turcia şi Libia. IKAR prognozează că exporturile de porumb vor scădea până la 2,5 milioane de tone în următorul sezon.

Zilele trecute, firma de consultanţă Sovecon a estimat şi ea că recolta de porumb a Rusiei din acest an va scădea cu 29,5%, până la 12 milioane de tone, ceea ce ar reprezenta cea mai slabă recoltă de porumb de după 2018, din cauza secetei severe care a afectat regiunile producătoare de porumb din sudul şi centrul Rusiei.

Kelemen Hunor denunță absurdul promisiunilor făcute de Lasconi: ‘Vrea să creeze încă o instituție inutilă pentru a reduce numărul de instituții inutile’

Directorul executiv al lui Newcastle a demisionat după diagnosticarea cu cancer