VIDEO Femeie în uniformă de poliție, într-o reclamă la un salon de înfrumusețare. S-a deschis dosar penal, deși nu e nimic ilegal

După ce, în mediul online, au apărut imagini video în care o femeie îmbrăcată în uniforma Poliției Române face reclamă la un salon de înfrumusețare din orașul Galați, polițiștii s-au autosesizat și au aflat că femeia care apare în imagini nu este angajată a Inspectoratului de Poliție Județean Galați.

Este vorba despre o femeie în vârsta de 41 de ani din municipiul Galați.

„Polițiștii au deschis un dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de uzurparea de calități oficiale”, informează IPJ Galați.

Cercetările continuă, astfel încât polițiștii să afle cum a ajuns femeia în posesia uniformei.

Simpla purtare a unei uniforme de poliție nu mai reprezintă infracțiune conform Codului penal în vigoare. Pentru uzurpare de calități oficiale este necesară săvârşirea cumulativă a două acţiuni, anume folosirea unei calităţi oficiale ce implică exerciţiul autorităţii de stat şi îndeplinirea unui act legat de aceasta, care poate fi concomitentă acţiunii de folosire a calităţii oficiale sau îi poate succeda. Astfel, dacă persoana care apare în imagini nu a îndeplinit acte specifice muncii de poliție nu pot fi acuzată de uzurpare de calități oficiale.

Art. 258 Cod penal:

(1) Folosirea fără drept a unei calităţi oficiale care implică exerciţiul autorităţii de stat, însoţită sau urmată de îndeplinirea vreunui act legat de acea calitate, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează fapta funcţionarului public care continuă să exercite o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, după ce a pierdut acest drept conform legii.

(3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) sau alin. (2) au fost săvârşite de o persoană care poartă, fără drept, uniforme sau semne distinctive ale unei autorităţi publice, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Capitala se pregătește de urgia din acest weekend: Au fost anulate două evenimente importante

Dinamo – FC Botoşani 2-2, după ce gazdele au condus cu 2-0