Kamala Harris, vizită rară la graniţa dintre SUA şi Mexic / Trecerile ilegale ale frontierei sunt la cel mai scăzut nivel din 2020 / Imigraţia a ocupat un loc proeminent în alegerile prezidenţiale din 2024 – FOTO

Vicepreşedintele american Kamala Harris a făcut o călătorie rară la graniţa dintre SUA şi Mexic, încercând să contracareze atacurile republicanilor privind imigraţia, transmite presa internaţională.

Potrivit CNN, imigraţia a ocupat un loc proeminent în alegerile prezidenţiale din 2024, sondajele arătând că alegătorii au mai multă încredere în Trump decât în Harris pentru a gestiona această problemă.

Democraţii, confruntaţi cu ani întregi de crize la frontieră, au încercat să câştige teren arătând spre măsura bipartizană privind frontiera pe care republicanii din Congres au blocat-o la începutul acestui an, după ce Trump s-a declarat împotriva acesteia. Vineri, Harris l-a criticat pe Trump pentru rolul său în împiedicarea acelei legi.

”A fost cea mai puternică lege privind securitatea frontierelor pe care am văzut-o în ultimele decenii. A fost susţinută de sindicatul Poliţiei de frontieră. Şi ar trebui să fie în vigoare astăzi, producând rezultate în timp real, chiar acum, pentru ţara noastră”, a declarat ea la un miting în Douglas, un oraş de la graniţa SUA-Mexic.

”Dar Donald Trump a dat-o în bară. A luat telefonul şi a sunat nişte prieteni din Congres şi le-a spus: «Opriţi legea» (…) poporul american merită un preşedinte căruia îi pasă mai mult de securitatea frontierelor decât de jocurile politice şi de viitorul său politic personal”, a adăugat ea.

Harris a declarat că va solicita Congresului să adopte măsura, dacă va fi aleasă şi că o va promulga.

Ea a prezentat, de asemenea, o serie de propuneri despre care a spus că ”nu se referă doar la o retorică la un miting”, ci ar contribui la oprirea fluxului de migranţi în Statele Unite.

Consilierii vicepreşedintelui rămân îngrijoraţi de diferenţa dintre candidaţi în ceea ce priveşte imigraţia, dar ei citează, de asemenea, sondaje recente care arată că avansul lui Trump pe această temă se erodează de când Harris i-a luat locul preşedintelui Joe Biden în fruntea listei democrate – oferindu-le o oportunitate, spun ei, de a-şi amplifica mesajul şi de a reduce şi mai mult decalajul.

În timpul vizitei sale din Arizona de vineri, Harris a prezentat planuri care ar face şi mai dificilă ridicarea restricţiilor de la frontieră, care au împiedicat în mare măsură migranţii să solicite azil în SUA.

Acesta este cel mai clar exemplu al campaniei de dublare a securităţii frontierelor prin adoptarea unor reguli stricte care au fost condamnate de unele părţi ale Partidului Democrat. Harris ar merge un pas mai departe decât acţiunea executivă din iunie a preşedintelui Joe Biden, făcând pragul pentru ridicarea restricţiilor mai greu de atins.

”Soluţiile sunt la îndemână dacă ne concentrăm pe rezolvarea unei probleme şi nu pe fuga după o problemă”, a declarat Harris.

Ea a afirmat că va colabora cu Congresul pentru a crea o cale spre cetăţenie pentru ”imigranţii care muncesc din greu, care sunt aici de ani de zile, de ani de zile, şi care merită să aibă un sistem care funcţionează”, precum şi pentru ”Dreamers” – imigranţi fără documente aduşi în Statele Unite ca copii, cărora li se permite să trăiască şi să muncească în SUA în cadrul unui program din era Obama, dar care, în general, nu pot deveni cetăţeni în conformitate cu legislaţia actuală.

”Ei sunt americani din toate punctele de vedere. Dar, cu toate acestea, ei nu au o cale câştigată către cetăţenie. Iar această problemă a rămas nerezolvată în acest moment de zeci de ani”, a declarat Harris.

”Acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrătorii agricoli, care asigură că avem mâncare pe mese şi susţin industria noastră agricolă – şi ei au fost, de asemenea, în limbo legal de ani de zile, deoarece politicienii au refuzat să se unească şi să repare sistemul nostru de imigraţie rupt”, a mai afirmat Harris.

La începutul acestui an, Biden a anunţat o acţiune executivă care limitează drastic capacitatea migranţilor de a solicita azil la frontiera de sud a SUA în cazul în care au traversat ilegal – o abatere de la un protocol vechi de decenii. Apărătorii imigranţilor au comparat acţiunea executivă cu politicile din era Trump.

Oficialii de la Homeland Security au creditat acţiunea pentru reducerea numărului de treceri ale frontierei la cel mai scăzut punct din 2020. Trump a făcut aluzie la avantajul său actual în sondaje, joi, când a criticat-o pe rivala sa înainte de vizita acesteia la frontieră.

”De ce ar merge acum la graniţă, făcând jocul adversarului ei?”, le-a spus fostul preşedinte reporterilor la Trump Tower din New York.

”Ea continuă să vorbească despre cum se presupune că vrea să repare graniţa. Noi doar am întreba: «De ce nu a făcut-o acum patru ani?»”, a adăugat Trump

O parte din strategia campaniei lui Harris de a-l contracara pe Trump include un nou clip, intitulat ”Never Backed Down”, care va fi difuzat în Arizona şi în alte state în curs de luptă, subliniind activitatea anterioară a lui Harris legată de frontieră şi prezentând planurile sale, inclusiv angajarea mai multor agenţi de frontieră.

”Ea a pus membrii cartelurilor şi traficanţii de droguri după gratii şi ne va securiza graniţa”, spune naratorul.

O strategie timpurie

Campania lui Harris a semnalat de la bun început că intenţionează să contracareze atacurile lui Trump la adresa vicepreşedintelui şi a modului în care administraţia se ocupă de securitatea frontierelor.

La doar câteva zile după ce şi-a lansat candidatura prezidenţială, oficialii campaniei au difuzat un videoclip care prezintă un contrast între Harris şi Trump în ceea ce priveşte politica de imigrare – în special înclinându-se spre securitatea frontierelor.

”Kamala Harris susţine creşterea numărului de agenţi ai Patrulei de frontieră. Donald Trump a blocat un proiect de lege pentru creşterea numărului de agenţi ai Patrulei de frontieră”, se afirmă în videoclip.

Harris a vizitat anterior graniţa în calitate de vicepreşedinte şi a menţionat activitatea sa în calitate de senator şi procuror general al statului de frontieră.

Vizita de vineri are loc într-un moment în care trecerile frontierei sunt la cel mai scăzut nivel din 2020 – şi urmează unui sondaj recent New York Times/Siena College care a arătat că Trump conduce în acest stat de luptă. Un sondaj Fox News din acest stat, care a fost publicat joi, nu a indicat niciun lider clar, cu Trump la 50% şi Harris la 47% în rândul alegătorilor probabili.

Oficialii americani au lăudat lunile consecutive cu un număr scăzut de treceri ale frontierei, citând recenta acţiune executivă de limitare a accesului solicitanţilor de azil la frontiera sudică, chiar dacă Trump a lansat atacuri asupra modului în care administraţia Biden a gestionat securitatea frontierelor.

Recenta scădere dramatică a numărului de treceri ale frontierei a oferit un răgaz administraţiei Biden, după ce s-a confruntat cu un număr record de treceri ale frontierei, pe fondul unei migraţii fără precedent în emisfera vestică.

În tot acest timp, republicanii au numit-o în mod fals pe Harris ”ţarul frontierelor”, prezentând-o ca fiind singura responsabilă de gestionarea frontierei dintre SUA şi Mexic. Este un titlu de care echipa lui Harris a încercat să scape din momentul în care Biden a desemnat-o să abordeze cauzele profunde ale migraţiei în 2021.

Harris a vorbit doar ocazional despre misiunea sa, care, potrivit unor surse, a înregistrat un succes timpuriu în America Centrală ca urmare a investiţiilor majore din sectorul privat. Dar acest lucru a fost legat de problemele mai mari ale administraţiei privind migraţia.

Oficialii de campanie ai lui Harris cred că are argumente în ceea ce priveşte imigraţia: se foloseşte de măsura bipartizană eşuată privind frontiera pentru a-l face pe Trump să pară neserios în ceea ce priveşte frontiera şi îşi citează dosarul în calitate de procuror general al Californiei, în care a abordat problema bandelor criminale transnaţionale.

Aliaţii campaniei au subliniat, de asemenea, necesitatea de a privi dincolo de graniţă şi de a vorbi despre o reformă mai amplă a imigraţiei, bazându-se pe experienţa vicepreşedintelui în Senat şi în California, lucrând la problemele imigranţilor.

”Este bine că merge. Este util pentru a-şi transmite mesajul. Evident, ea este la frontieră – acesta este obiectivul principal. Dar, de asemenea, vorbeşte mai larg despre întregul sistem”, a declarat pentru CNN o sursă apropiată campaniei.

Săptămâna trecută, Harris l-a criticat pe Trump în legătură cu propunerile sale privind imigraţia, citând politicile sale controversate, inclusiv propunerea sa de deportare în masă a imigranţilor fără acte, pentru a contura o imagine sumbră a rivalului său republican.

”În timp ce noi luptăm să ne ducem naţiunea înainte spre un viitor mai luminos, Donald Trump şi aliaţii săi extremişti vor continua să încerce să ne tragă înapoi. Ne amintim cu toţii ce au făcut pentru a destrăma familii, iar acum au promis să efectueze cea mai mare deportare, o deportare în masă din istoria Americii”, a declarat ea la o conferinţă de conducere a Congressional Hispanic Caucus Institute din Washington.

”Imaginaţi-vă cum ar arăta şi ce ar fi. Cum se va întâmpla asta? Raiduri masive, tabere de detenţie masive. Despre ce vorbesc ei?”, a adăugat ea.

 

LIVE TEXT – Război de Ucraina: Rusia a lansat în timpul nopții 32 de drone Shahed și trei rachete asupra Ucrainei

Israelul, retrogradare dublă în 2024: agenţia de evaluare financiară Moody’s nu trece cu vederea intensitatea conflictului cu Hezbollah