Tehnologia avansată folosită de Israel împotriva Hezbollah: dezvăluiri importante a doi oficiali libanezi de rang înalt din domeniul securității

Oficialii de securitate libanezi au asistat la o serie de explozii controlate ale unora dintre pagerele înarmate, în timp ce investigațiile privind cine a fabricat dispozitivele de comunicare fără fir și cum au ajuns acestea în buzunarele Hezbollah au continuat.

Pagerele utilizate în exploziile controlate erau oprite la momentul atacului din 17 septembrie, ceea ce înseamnă că nu au primit mesajul care a provocat detonarea dispozitivelor compromise. Oficialii au avut un loc în primul rând pentru a vedea cât de catastrofale ar fi fost exploziile pentru cei care purtau dispozitivele și pentru ceilalți din jurul lor.

Mii de explozii au lovit membrii Hezbollah săptămâna trecută, vizând marți pagerele acestora, iar o zi mai târziu walkie-talkie-urile. În total, exploziile au ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv unii copii, și au rănit aproape 3 000, potrivit autorităților sanitare libaneze, mulți dintre aceștia fiind trecători civili. Atacul a luat prin surprindere grupul, care optase pentru tehnologiile analogice după ce renunțase la telefoanele mobile pentru a evita infiltrarea israeliană.

content-image

Israelul nu a comentat direct atacurile, dar CNN a aflat că exploziile au fost rezultatul unei operațiuni comune a serviciului de informații al Israelului, Mossad, și a armatei israeliene. Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, a recunoscut tacit rolul țării sale a doua zi după atacul cu pagerul, lăudând „realizările excelente, împreună cu Shin Bet, împreună cu Mossad”. Atât Libanul, cât și Hezbollah au acuzat Israelul pentru atacuri.

Una dintre sursele de securitate libaneze a declarat pentru CNN că modul în care materialul exploziv a fost ascuns în bateriile pagerelor a fost atât de sofisticat încât nu a putut fi detectat, dar nu a precizat prin ce fel de controale au trecut dispozitivele înainte de a intra în țară.

A doua sursă de securitate de rang înalt a declarat că a examinat unul dintre pagerele compromise și a asistat la explozia controlată a acestuia. Acesta a declarat pentru CNN că materialul exploziv era „legat” în interiorul bateriei cu litiu a pagerului și era practic nedetectabil. El a adăugat că nu a mai văzut niciodată așa ceva.

Un dispozitiv exploziv improvizat are cinci componente-cheie: O sursă de energie, un inițiator, un detonator, o încărcătură explozivă și o carcasă în care să le pună pe toate. Sean Moorhouse, fost ofițer al armatei britanice și expert în eliminarea dispozitivelor explozive, a declarat că ar fi fost necesare doar un detonator și o încărcătură explozivă pentru a transforma pagerele în arme, acestea având deja celelalte trei componente.

„Trebuia făcut în așa fel încât să fie invizibil”, a declarat Moorhouse, adăugând că o modalitate de a face acest lucru ar fi putut fi modificarea bateriei în sine – implantarea unui detonator electronic și a unei mici încărcături explozive în interiorul carcasei sale metalice, ceea ce ar fi făcut-o imposibil de detectat cu ajutorul imagisticii, de exemplu cu raze X.

content-image

Alți experți care au analizat imaginile exploziilor au declarat, de asemenea, că dispozitivele explozive păreau să fi fost ascunse în pager, ceea ce sugerează un atac sofisticat al lanțului de aprovizionare care implică un actor de stat.

Acest lucru a coincis cu evaluările inițiale ale autorităților libaneze. Misiunea Libanului la Organizația Națiunilor Unite a declarat , într-o scrisoare trimisă Consiliului de Securitate al ONU vinerea trecută, că o investigație preliminară a constatat că dispozitivele de comunicații au fost implantate cu explozibili înainte de a ajunge în țară, manipulate „într-un mod profesionist” de „entități străine”.

Autoritățile libaneze au stabilit că dispozitivele au fost detonate prin trimiterea de mesaje electronice către acestea, potrivit scrisorii, care a fost văzută de CNN. Israelul a fost responsabil pentru efectuarea atacurilor, care au detonat mii de dispozitive simultan, a declarat misiunea ONU din Liban.

Mai multe fotografii de după atacurile de săptămâna trecută din Liban arată rămășițe ale pagerelor explodate – cunoscute și ca beepere – care corespund unui model fabricat de o firmă taiwaneză, Gold Apollo, și fragmente de walkie-talkie identificate ca fiind produse de o firmă japoneză, ICOM.

Autoritățile libaneze au declarat că dispozitivele utilizate în atacuri au fost pagere Gold Apollo Rugged Pager AR-924 și walkie-talkie-uri ICOM IC-V82. Atât Gold Apollo, cât și ICOM s-au distanțat de dispozitivele compromise.

ICOM a declarat că modelul IC-V82 a fost abandonat în urmă cu un deceniu și nu a putut determina dacă dispozitivele vizate în Liban au fost contrafăcute sau expediate de la compania sa. Versiunile contrafăcute sunt disponibile pe scară largă pentru cumpărare pe site-uri de comerț electronic, precum Alibaba. Ministerul Comunicațiilor din Liban a declarat că radiourile IC-V82 utilizate în atacuri nu au fost furnizate de un agent recunoscut, nu au fost autorizate oficial și nu au fost verificate de serviciile de securitate.

Eforturile internaționale de investigare s-au concentrat în mare măsură asupra pagerelor Gold Apollo AR-924 – urmărind licențierea și fabricarea modelului din Taiwan până la companii aparent fantomă pentru a încerca să stabilească modul în care operațiunea israeliană ar fi putut fi efectuată. New York Times a raportat, citând trei ofițeri de informații informați cu privire la operațiune, că Israelul a înființat cel puțin trei societăți fantomă pentru a deghiza identitatea celor care fabricau pagerele – ofițeri de informații israelieni.

Președintele și fondatorul Gold Apollo, cu sediul în Taiwan, Hsu Ching-kuang, a fost interogat de procurorii taiwanezi joia trecută înainte de a fi eliberat.

Cu o zi mai devreme, la birourile anonime ale Gold Apollo de la periferia capitalei taiwaneze, Hsu, vorbind pentru CNN și alte mijloace de informare în masă, a negat vehement că ar fi fabricat pagerele purtând marca companiei sale, susținând în schimb că acestea au fost fabricate de o firmă maghiară, BAC Consulting.

Hsu a declarat pentru CNN că a încheiat un acord de licență cu societatea înregistrată la Budapesta, cedând „responsabilitatea exclusivă” pentru producția și vânzarea modelului AR-924. O persoană pe nume Teresa a fost unul dintre contactele sale pentru această afacere, a spus el.

Teresa Wu, o fostă angajată a Gold Apollo, a fost, de asemenea, văzută părăsind biroul procurorilor din New Taipei City joia trecută seara, conform rapoartelor Reuters și ale presei locale prezente în exterior. Procurorii din Taiwan îi menționează în prezent pe Hsu și Wu ca martori, au declarat doi oficiali de rang înalt din Taiwan pentru CNN.

O persoană cu cunoștințe despre Gold Apollo a declarat pentru CNN că Wu a părăsit compania în urmă cu câțiva ani și că au înțeles că a început să lucreze pentru BAC Consulting. CNN a contactat-o pe Wu pentru comentarii.

Wu a înființat o companie numită Apollo Systems Ltd în luna aprilie a acestui an, listată la o adresă din Taipei care pare să fie un spațiu de co-working, conform înregistrărilor corporative. Nu este clar dacă Wu lucra pentru BAC Consulting în Taipei sub numele noii sale companii, Apollo Systems Ltd.

Apollo Systems Ltd își listează adresa site-ului web drept „www.apollosystemshk.com”, conform unei baze de date gestionate de Administrația pentru Comerț Internațional din Taiwan. Site-ul Apollo Systems HK – care a fost închis de administratorul său după atac – spunea că firma are un centru de producție și vânzări în Taipei City și un birou de logistică în Hong Kong. Atunci când CNN a vizitat adresa din Hong Kong, nu a existat niciun semn al companiei.

În decembrie 2022 și februarie 2023, un canal YouTube pentru Apollo Systems HK a încărcat două videoclipuri ale pagerului Apollo AR-924 Gold, care prezenta „bateria reîncărcabilă cu litiu de mare capacitate” și alte caracteristici. Pe canalul său YouTube și pe site-ul său, Apollo Systems HK a declarat că a achiziționat „drepturile exclusive de distribuție” a sistemelor de pager Gold Apollo. De asemenea, a enumerat modelul AR-924 ca fiind un produs disponibil pentru cumpărare.

Cei doi oficiali taiwanezi de rang înalt care au vorbit cu CNN au declarat că nu există nicio dovadă că Gold Apollo ar fi fabricat pagere AR-924 în Taiwan. Oficialii au confirmat, de asemenea, că Gold Apollo a fabricat în Taiwan pagere doar cu baterii AA, nu cu baterii cu litiu, așa cum au fost găsite în dispozitivele folosite în atac și examinate de oficialii libanezi, potrivit surselor CNN.

Înregistrările vamale din Taiwan, citate de oficiali, au arătat că Gold Apollo a expediat mai mult de 20 000 de pagere din Taiwan în Statele Unite în primele opt luni ale anului 2024. Mai mult de 5.000 de pagere au fost expediate către Hong Kong, în timp ce mai mult de 3.000 de pagere au fost expediate către Australia.

content-image

Oficialii taiwanezi au declarat că au verificat, de asemenea, istoricul comenzilor și sursa componentelor brute pentru pagerul Gold Apollo, adăugând că fabricarea pagerului este strict controlată în Taiwan și că dispozitivele sunt supuse unor inspecții regulate.

Biroul procurorilor taiwanezi analizează documentele pe care le-a obținut de la biroul Gold Apollo. Într-o declarație de joia trecută, biroul procurorilor a afirmat că „până în prezent nu au fost găsite dovezi care să sugereze vreo implicare (sic) a cetățenilor taiwanezi în atacul terorist exploziv”.

Investigații privind lanțul de aprovizionare sunt, de asemenea, în curs de desfășurare în Europa, unde autoritățile cercetează compania maghiară BAC Consulting și o altă firmă legată de Bulgaria și Norvegia, pentru orice legături cu atacul cu pager care vizează Hezbollah.

CNN a încercat să contacteze BAC Consulting la adresa sa înregistrată, care este situată într-o zonă rezidențială din Budapesta. Miercurea trecută, o recepționeră care lucra la clădire a declarat că BAC Consulting a închiriat un spațiu la adresa respectivă, dar că niciun reprezentant nu a fost vreodată acolo.

CNN a luat legătura și cu directorul executiv al BAC Consulting, Cristiana Bársony-Arcidiacono, dar nu a primit încă un răspuns. NBC News a raportat că Bársony-Arcidiacono a confirmat într-un apel telefonic că firma sa a lucrat cu Gold Apollo, dar a spus: „Eu nu fac pagerele. Eu sunt doar intermediarul”.

Nu există nicio înregistrare a exportului de pagere Gold Apollo către Ungaria în 2023 sau 2024, au declarat cei doi oficiali taiwanezi, citând înregistrările vamale din Taiwan. În 2022, compania a exportat aproximativ 200 de pagere în Ungaria, au adăugat aceștia.

Serviciile de informații maghiare l-au interogat de mai multe ori pe Bársony-Arcidiacono în cadrul investigației lor privind BAC Consulting, dar nu au găsit nicio dovadă că pagerele utilizate în atac ar fi fost fabricate în țară, a declarat biroul de presă al guvernului într-o declarație. „Rezultatele au stabilit în mod clar că așa-numitele „beepere” nu au fost niciodată prezente pe teritoriul Ungariei și nicio companie sau expert maghiar nu a fost implicat în producerea sau modificarea acestora”, a declarat acesta.

Autoritățile bulgare au declarat că investighează Norta Global Ltd după ce presa maghiară a relatat săptămâna trecută că societatea cu sediul la Sofia a fost implicată în vânzarea pagerelor către Hezbollah. Agenția de securitate națională a Bulgariei DANS a declarat că niciun pager utilizat în atac nu a fost „importat, exportat sau fabricat în Bulgaria” și că Norta Global Ltd nu a finanțat terorismul și nu a tranzacționat cu nicio persoană supusă sancțiunilor. Prim-ministrul interimar al Bulgariei, Dimitar Glavchev, a declarat reporterilor vinerea trecută că societatea investigată era „o firmă cu flux de numerar, de tip cutie poștală” și că directorul acesteia „a acționat prin procură”.

Potrivit unui raport întocmit de Dezső András, un jurnalist al postului de știri maghiar Telex, Norta Global a transferat peste 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari) către BAC Consulting în mai multe tranșe între martie 2023 și iunie 2024, bani care au fost ulterior trimiși de BAC în diverse plăți către Gold Apollo, Apollo Systems Ltd și o firmă anonimă din Hong Kong. Raportul a adăugat că datele vamale din octombrie 2022 au arătat că Apollo Systems Ltd. a trimis un singur transport în Ungaria: Un pachet care conținea un singur pager.

Norta Global Ltd a fost înființată în aprilie 2022 de Rinson Jose, un cetățean norvegian, potrivit documentelor de înregistrare a afacerilor din Bulgaria. CNN a încercat să îl contacteze pe Jose pe mai multe platforme pentru comentarii, dar acesta nu a răspuns încă. Poliția de securitate norvegiană a demarat o anchetă preliminară cu privire la legăturile raportate ale companiei cu pagerele, potrivit unui avocat de la Serviciul de Securitate al Poliției Norvegiene.

Într-un discurs rostit joia trecută, liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat că gruparea militantă a format mai multe comisii interne de anchetă pentru a afla ce s-a întâmplat, promițând o „socoteală” pentru cei responsabili.

„În ceea ce privește exploziile, am ajuns la o concluzie aproape sigură, dar mai avem nevoie de ceva timp pentru a o confirma”, a declarat Nasrallah. „Toată această chestiune face obiectul unei anchete și al unei revizuiri aprofundate, de la compania care a vândut dispozitivele, la fabricarea, transportul, sosirea în Liban și distribuirea acestora, până la momentul exploziei”.

Acesta a adăugat că, deși scopul aparent al atacului a fost acela de a ucide cât mai mulți oficiali de rang înalt ai Hezbollah, o mare parte a conducerii nu a fost afectată, deoarece purtau modele mai vechi de pager, ceea ce sugerează că această formă de comunicare a fost folosită de grup de ceva timp.

„Cele noi au fost trimise în altă parte”, a spus el, referindu-se, se pare, la lotul de pagere pe care o sursă de securitate libaneză l-a declarat pentru CNN că a fost achiziționat de Hezbollah în ultimele luni.

„Aceste atacuri reprezintă o nouă evoluție în război, în care instrumentele de comunicare devin arme, explodând simultan pe piețe, la colțuri de stradă și în case, în timp ce viața de zi cu zi se desfășoară”, a declarat șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, în fața Consiliului de Securitate vinerea trecută. „Autoritățile ar fi demontat dispozitive neexplodate în universități, bănci și spitale”.

Acesta a adăugat că țintirea simultană a mii de persoane – fie civili, fie forțe armate – fără să se știe cine este în posesia dispozitivelor vizate și împrejurimile acestora în momentul atacului, încalcă legislația internațională privind drepturile omului.

Delegatul Iranului la ONU a declarat că Israelul a intenționat să ucidă cel puțin 5.000 de civili, însă unele dispozitive au fost dezactivate sau nu au fost distribuite. Delegatul a declarat că Israelul a „depășit din nou o linie roșie”, menționând că ambasadorul Iranului în Liban a fost printre cei răniți.

Oficiali ONU de rang înalt au avertizat că atacul dispozitivelor a marcat un punct de cotitură, făcând apel la dezescaladare și la o încetare a focului în Gaza înainte ca un război să consume întregul Orient Mijlociu. Alții au afirmat că tehnologia aparent utilizată a marcat „un nou teritoriu periculos” în lumea războiului.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Israelul, retrogradare dublă în 2024: agenţia de evaluare financiară Moody’s nu trece cu vederea intensitatea conflictului cu Hezbollah

CEO-ul Commerzbank s-a întâlnit cu bancheri de la UniCredit/ Italienii fac presiuni, dar politicul german refuză ideea de fuziune