BREAKING Interceptarea care a pus procurorii pe jar în dosarul `rechinului` imobiliar Ion privind fuga în Dubai: `Putem mai repede de șase zile? Asta e ideea!`

Anchetatorii DNA au derulat la declansarea dosarului penal 8 percheziții domiciliare șila sediile firmei afaceristului după care au stabilit ca acesta să nu poată părăsi teritoriul României fără încuviințarea lor sau a judecătorilor.

Motivul acestei măsuri preventive l-a reprezentat faptul că se pare că afaceristul Ion își pregătea în secret fuga din țară după ce ar fi invetit aproape două milioane de euro în imobile din Dubai prin intermedul unei firme de imobiliare din regiune.

Concret, anchetatorii dețin proba forte care devoalează planurile de fugă ale afaceristului, respectiv o interceptare, din care reiese că acesta avea banii de fugă pregătiți. el și soția sa, respectiv, șapte și cinci milioane de euro, că planul îi implica și pe copiii familiei, că pe firul demerusrilor urgente ar fi fost implicate și alte persoane, „pile„, care să ajute la urgentarea fugii lor din Româania.

În 8 mai „Mangiunică” îl sună pe „David„ cu care vorbește în limbile română și engleză detalii despre planul de fugă din România:

„ION CORNEL-PETRUȚ: DAVID (…)!

DAVID: Te salut! Aaa, aicea, (…neinteligibil…) aicea, numai (…neinteligibil…) merge (…)

ION CORNEL-PETRUȚ: Te salut!

DAVID: Nu merg (…neinteligibil…)

ION CORNEL-PETRUȚ: Stai să-ți spun (…)!

DAVID: (…neinteligibil…)

ION CORNEL-PETRUȚ: Stai să-ți spun, David!

DAVID: Da.

ION CORNEL-PETRUȚ: Eu am (…), mi-am făcut dosarele, le-am depus la avocați, le-a depus la ei, la (…neinteligibil…), tot, a luat OK-urile, tot. Am depus extrase de cont, cu acte de proprietate, cu totul. Și al meu și al ei. Ideea este că, avocatul spune acuma, domne, trebuie să faceți analizele, după care trebuie depus la EMIRATE (…neinteligibil…), care, vă dau scris 100%, că durează mai mult de șase zile.

DAVID: Da.

ION CORNEL-PETRUȚ: Asta e ideea, dacă avem vreo reușită să le luăm mai repede de șase zile. Dar restul, sunt depuse dosarele la ei (…)”, discutau cei doi interlocutori supravegheați de ofițerii DNA.

„DAVID: (…neinteligibil…)

ION CORNEL-PETRUȚ: (…) tot, cu extrase de cont (…)

DAVID: În drum spre emigration, ok (…). Am deja o pilă acolo care ne poate ajuta (…)

ION CORNEL-PETRUȚ: Poți să intrebi, domne…

DAVID: (…) eu doar am nevoie (…).

ION CORNEL-PETRUȚ: putem mai repede de șase zile? Asta e ideea!

DAVID: Asta este ideea! D-asta mă duc și alerg. Aaa, eu am nevoie să înțeleg, cine este pe titlul de proprietate. Pe, aaa, două milioane (…neinteligibil…)”, au mai vorbit cei doi protagoniști.

„ION CORNEL-PETRUȚ: Și eu (…), și eu și CARMEN, (…neinteligibil…).

DAVID: Da, dar suma este pe persoană, două milioane. (…neinteligibil…) dacă vreți amândoi golden visa, (…neinteligibil…)

ION CORNEL-PETRUȚ: Are ea, are ea, are ea, are ea, ascultă, ascultă!

DAVID: Are ea (…)

ION CORNEL-PETRUȚ: Are ea, aaa, cinci milioane, mai mult. Și am și eu șase, șapte milioane. Adică avem împreună, că am căutat la vremea aia să luăm împreună. Exact!

DAVID: Deci amândoi sunteți ok, da.

ION CORNEL-PETRUȚ: Deci, sigur ne găsesc în baza de date. Da, da, da.

DAVID: Îhâm. Ok, nicio problemă! Atuncea (…)”, explica afaceristul Ion interlocutorului său.

„A zis că ne face inclusiv la copii…”

„ION CORNEL-PETRUȚ: a zis că ne face inclusiv la copii, inclusiv la copii, DAVID!

DAVID: Da, poți, absolut!

ION CORNEL-PETRUȚ: sunt depuse dosarele

DAVID: Da, poți până la patru de fiecare, la fiecare fel de viză

ION CORNEL-PETRUȚ: Da.

DAVID: Bine, mă interesez și vin cu un (…neinteligibil…). Te salut!

ION CORNEL-PETRUȚ: (…neinteligibil…). Te pup!

DAVID: Da, da, da.

ION CORNEL-PETRUȚ: Te pup, te pup, DAVID!

DAVID: Ciao!”, se încheie discuția celor doi.

Din verificările făcute în surse deschise (internet) rezultă că numărul de telefon al interlocutorului lui Cornel Petruț Ion este asociat cu o companie cu denumirea RIZESCU REAL ESTATE LLC, înregistrată în DUBAI de către RIZESCU DAVID, companie care, potrivit site-ului https://rizescurealestate.com/ , se ocupă cu asistarea clienților în legătură cu achiziția de imobile în DUBAI.

Potrivit site-ului menționat al acestei companii, unul dintre dezvoltatorii imobiliari pentru care RIZESCU REAL ESTATE LLC realizează operațiuni de intermediere imobiliară, este DAMAC.

Astfel procurorii au mers pe fir și au descoperit cum printr-un cont deschis la o bancă din România, în moneda euro, pe numele soției afaceristului, erau livrate sume considerabile de bani lunar sau mai des pentru imobile achiziționate pe numeleomului de afaceri și al soției sale de la dezvoltatorul imobiliar DAMAC.

Anchetatorii DNA au declanșat la timp ancheta de evaziune fiscală și abuz în serviciu în care este vizat rechinul imobiliar din sectorul 6 Cornel Petruț Ion, zis „Mangiunică„ care se pare că își pregătea terenul pentru a fugi în Emiratele Arabe Unite, mai precis Dubai.

Anchetatorii au intrat pe firul planurilor de „voiaj„ ale milionarului și au putut afla că pe de-o parte acesta investește milioane de euro în locații de lux din Dubai iar pe de altă parte poartă discuții pentru obținerea vizelor și aprobărilor necesare pentru a plca din țară către această destinație.

Privite împreună cele două chestiuni au dat de gândit anchetatorilor anticorupție la un posibil „plan de fugă„ al milioanrului pentru a nu fi tras la răspundere penală pentru jefuirea statului prin neplata corectă a TVA-ului din vânzările de imobile.

Astfel, anchetatorii au aflat că „inculpatul deține proprietăți și conturi bancare în afara teritoriului României (cum ar fi în Dubai – Emiratele Arabe Unite), respectiv că inculpatul și familia sa (soția și copiii) intenționează să obțină golden visa pentru Emiratele Arabe Unite (viză de rezidență pe termen lung ce permite deținătorilor acesteia să locuiască, să muncească, să studieze în Emiratele Arabe Unite)” și s-a format astfel „temerea că inculpatul s-ar putea sustrage urmăririi penale, prin părăsirea teritoriului țării, împiedicând astfel buna desfășurare a procesului penal”.

În acest context DNA l-a plasat sub contrl judiciar pe milioanr una dintre interdicțiile stabilite fiind aceea dea nu părăsi teritoriul țării decât cu acordul organelor de anchetă sau al instanțelor de judecată.

Deși pentru posibila fugă acesta a achiziționat direct și prin soția sa imobile de milioane de euro și vorbea despre milioanele pe care le deține petru traiul în afară se pare că afaceristul Ion nu ar fi vrut să plătească prejudiciul pe care l-a creat prin pretinsele sale fapte penale statului român.

„…fapta comisă de acesta a fost cauzat un prejudiciu semnificativ bugetului general consolidat al statului, în sumă de 20.468.734 lei, prejudiciu pe care inculpatul nu a încercat să-l repare după săvârșirea faptei.

De reținut este, sub aspectul gravității acuzației, și forma continuată a infracțiunii evocate, reținută în sarcina inculpatului (conduita pretins infracțională fiind comisă de-a lungul unui interval de timp de circa 2 ani), ceea ce conferă faptei un spor de periculozitate”, citează surse judiciare pentru autorul acestui material parafrazând date din dosar.

După ce au intrat pe fir anchetatorii au descoperit că soția lui Petruț Ion dar și acesta făceau plăti constane de zeci și sute de mii de euro unei firme care intermedia cu o firmă de imobiliare din Dubai.

Plățile erau pentru proprietăți cumpărate acolo în are cei doi urmau să se mute cu tot cu copii.

”Între altele, legislaţia nu ar fi permis respectivului dezvoltator imobiliar să aplice o cotă redusă de TVA de 5% la vânzarea/livrarea de locuinţe către cumpărătorii persoane fizice, ţinând seama de stadiul în care dezvoltatorul imobiliar a predat locuinţele către cumpărătorii persoane fizice (stadiu care nu respecta cerinţa legală ca, la momentul livrării, imobilul să poată fi locuit ca atare). Prin nesocotirea dispoziţiilor legale prevăzute în legislaţia primară, funcţionarii din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală – Direcţia Generală Antifraudă Fiscală nu ar fi estimat, în sarcina contribuabilului supus controlului antifraudă, un prejudiciu în sumă totală de 59.579.484 lei, compus din suma de 20.468.734 lei, pe care contribuabilul respectiv a rambursat-o, fără drept, cu titlu de TVA, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020, şi din suma de 39.110.750 lei, pe care contribuabilul trebuia să o plătească, cu titlu de TVA, la bugetul general consolidat al statului, aferent perioadei de raportare fiscală 2019 – 2020”, a mai transmis DNA.

Totodată, pentru perioada de raportare fiscală 2019 – 2020, inculpatul I.C.P., în calitate de administrator al dezvoltatorului imobiliar persoană juridică, supus controlului antifraudă, beneficiind de ajutorul suspectei V.A., ar fi stabilit, cu rea-credinţă, în cadrul deconturilor de taxă depuse la autorităţile fiscale în interesul contribuabilului, suma taxei pe valoare adăugată colectată a cărei exigibilitate a luat naştere în perioada fiscală de raportare, la un nivel net inferior celui pe care trebuia să-l determine în conformitate cu legislaţia fiscală, ceea ce a determinat obţinerea, pe nedrept, cu titlu de TVA, de către contribuabilul persoană juridică a sumei totale de 20.468.734 lei.

”În cauză, procurorii au instituit măsura asiguratorie a sechestrului asupra unor bunuri ale inculpatului I.C.P., până la concurenţa sumei de 20.468.734 lei, în vederea reparării prejudiciului produs prin comiterea infracţiunii de stabilire cu rea-credinţă de către contribuabil a impozitelor, taxelor sau contribuţiilor, având ca rezultat obţinerea, fără drept, a unor sume de bani cu titlu de rambursări sau restituiri de la bugetul general consolidat ori compensări datorate bugetului general consolidat, în formă continuată. Faţă de inculpatul I.C.P. a fost dispusă măsura preventivă a controlului judiciar”, arată procurorii.

Fotbal: Victorie dificilă pentru Borussia Dortmund în Bundesliga

Bucureşti – Doi dintre bărbaţii acuzaţi ar fi ademenit trei adolescenţi cu bani şi alte beneficii pentru a avea relaţii intime cu ei, arestaţi / Al treilea, plasat sub control judiciar