Ţările baltice şi Polonia vor cere fonduri Uniunii Europene pentru a-şi apăra graniţele

Miniştrii Apărării lituanian, Laurynas Kasciunas, estonian, Hanno Pevkur, leton, Andris Spruds, alături de subsecretarul de stat al Ministerului polonez al Apărării, Stanislaw Wziatek, s-au întâlnit la Daugavpils, în estul Letoniei, şi au vizitat, de asemenea, un post de frontieră ce face parte din linia comună de apărare pe care cele trei ţări baltice au convenit să o consolideze.

„Ne dorim ca UE să fie mai implicată în consolidarea teritoriului estic al UE şi în garantarea securităţii. Graniţele de est ale Uniunii sunt, de asemenea, graniţele de est ale flancului NATO”, a declarat Laurynas Kasciunas, potrivit unui comunicat al guvernului lituanian.

„Atenţia politică a NATO şi a UE trebuie să se concentreze asupra unui plan de consolidare a liniei de apărare, cu măsuri concrete şi finanţare necesară”, a adăugat el.

Ministrul lituanian al Apărării a declarat că cei patru oficiali reuniţi la Daugavpils au fost de părere că Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia sunt avangarda frontierelor externe de est ale NATO şi ale UE, protejând împotriva ameninţărilor hibride şi convenţionale. Din acest motiv, aceste ţări consideră că o „cooperare strânsă în cadrul acestor organizaţii este esenţială”.

„Scopul nostru este să comunicăm împreună importanţa colectivă a acestei iniţiative şi să folosim instrumentele NATO şi UE pentru a creşte aceste capacităţi”, a spus ministrul lituanian.

Presa letonă a publicat fotografii cu înalţii oficiali din cele patru ţări în timp ce inspectau obstacole antitanc din oţel la un punct de frontieră de la graniţa letonă cu Belarus.

Apele Române continuă intervenţiile în zonele vulnerabile / Diguri provizorii pentru a stopa apa în cazul unei breşe / Peste 400 de saci pe braţul Borcea / Debitul Dunării poate ajunge la 9500 mc/s.

Ludovic Orban, despre candidatura la alegerile prezidenţiale: Orice candidat care intră în cursă are şanse / Românii, după ce s-au fript cu ciorba Iohannis, suflă şi-n iaurt