Proiect USR pentru ca lecţiile de tehnologia informaţiei şi comunicaţii să fie mai atractive – Profesorii vor putea colabora cu experţi din industria IT / Prevederi în PNRR pentru echiparea şcolilor

Deputaţii USR Diana Stoica şi Alin Apostol au depus un proiect de lege prin care creează posibilitatea ca şcolile să apeleze la experţi din domeniu pentru pregătirea şi perfecţionarea cadrelor didactice, pentru ca elevii să aibă lecţii de tehnologia informaţiei şi comunicaţii mai atractive şi în pas cu vremurile şi cu evoluţiile de pe piaţa muncii.

”Informatica ar trebui să fie o materie de prim nivel în preferinţele elevilor. Ea ajută puternic la dezvoltarea educaţională şi personală, dar şi la dezvoltarea economică, pentru că produce mai mulţi oameni cu creativitate şi productivitate mare. Din păcate, în acest moment, ea este la un nivel scăzut în România. Toţi părinţii care au copii cu vârste între 11 şi 19 ani o ştiu. Printre cauze se numără şi lipsa de atractivitate a orelor de informatică şi acest minus se poate remedia printr-o colaborare a cadrelor didactice cu experţi în domeniul IT. Este o soluţie pe care am dezbătut-o cu multe părţi implicate, chiar şi cu doi dintre miniştrii Educaţiei”, declară deputatul USR Alin Apostol, citat, sâmbătă, într-un comunicat de presă transmis de USR.

Potrivit documentului citat, proiectul USR de lege completează OG 129/2000 privind formarea profesională a adulţilor prin introducerea unui nou articol care prevede că personalul didactic din domeniul TIC din învăţământul preuniversitar poate beneficia de formare profesională realizată de către experţi în domeniu din sectorul privat, la solicitarea unităţii de învăţământ, prin încheierea unui contract de colaborare între unitatea de învăţământ şi expert.

”Astăzi, în era tehnologiei şi a inteligenţei artificiale, elevilor români le este predată «informatica» fix la fel ca acum 20 de ani. Spre exemplu, manualele de clasa a IX-a prezintă monitoare cu tub şi dischete, adică tehnologie de acum două decenii, pe care copiii noştri o pot găsi doar prin muzee. Este esenţial să le oferim elevilor o şansă reală pe piaţa muncii de astăzi, cu o educaţie şi competenţe digitale din anul 2024. IT-iştii români sunt recunoscuţi în toată lumea pentru performanţele lor. La sediul central Google, româna era a doua cea mai vorbită limbă. A venit momentul să unim nevoia cu resursa şi, de aceea, am iniţiat acest proiect de lege”, afirmă deputata USR Diana Stoica, citatăm ăn acelaşi comunicat de presă.

Formaţiunea afirmă că educaţia a fost şi continuă să fie una dintre priorităţile USR.

”Am prevăzut în PNRR un buget record pentru investiţii în Educaţie: 3,05 miliarde de euro. Am prevăzut inclusiv bani pentru ca 100.000 de profesori să urmeze cursuri de formare în domeniul educaţiei digitale integrate şi al tranziţiei digitale şi pentru ca 10.000 de directori şi inspectori să poată participa la programe de formare care includ elemente de leadership şi management instituţional, financiar şi de resurse umane, de administraţie şi de legislaţie”, a mai transmis USR.

Potrivit formaţiunii, tot prin PNRR ar trebui să fie echipate cu mobilier nou 75.000 de săli de clasă preuniversitare, laboratoare şi cabinete, iar 5.300 de şcoli să fie dotate cu laboratoare informatice complete (din care 1.100 cu smart labs).

De asemenea, 909 unităţi de învăţământ profesional şi tehnic vor fi dotate cu infrastructuri şi instrumente digitale pentru predare, precum şi cu laboratoare de practică funcţionale.

 

Ludovic Orban, întrebat dacă se va întoarce Klaus Iohannis la conducerea PNL: Socoteala de la Sibiu nu se potriveşte întotdeauna cu socoteala de la Bucureşti / Va mai fi Nicolae Ciucă preşedintele liberalilor?

Spargere la Ambasada Iordaniei la Paris. Un computer cu date sensibile, un ceas de 15.000 de euro, 12.700 de euro în numerar, două seifuri cu pistoale de colecţie şi un set de chei de la reşedinţa ambasadorului, furate