Cine a fost liderul Hezbollah Hassan Nasrallah: Se afla la conducerea grupării din 1992

Unul dintre membrii fondatori ai grupării formate în urmă cu patru decenii cu ajutorul Iranului, Nasrallah a urcat la conducerea Hezbollah în 1992, conform CNN.

El l-a înlocuit pe predecesorul și mentorul său, Abbas Musawi, în funcția de secretar general al Hezbollah, după ce acesta a fost ucis de un elicopter israelian.

Născut la Beirut, în august 1960, dintr-un băcan și soția sa, Nasrallah și-a petrecut adolescența în umbra războiului civil din Liban.

Atunci când Israelul a invadat Libanul în 1982, Nasrallah a adunat un grup de luptători pentru a rezista ocupației – care avea să evolueze în Hezbollah.

Sub conducerea lui Nasrallah, gruparea militantă libaneză a trecut de la un grup de militanți dezorganizați la o forță de luptă regională. El a condus creșterea forțelor Hezbollah – se crede că luptătorii și rezerviștii săi sunt în număr de 100.000 – precum și proliferarea arsenalului său, care se mândrește cu rachete cu rază lungă de acțiune, rachete cu rază medie și scurtă de acțiune și drone.

În declarația prin care a anunțat moartea sa, armata israeliană a declarat că Nasrallah a fost responsabil pentru uciderea multor civili și soldați israelieni, precum și pentru planificarea și executarea a mii de activități teroriste. Aceasta l-a numit „factorul central de decizie și liderul strategic al organizației”.

VIDEO A început răzbunarea Hezbollah, după ce Israelul a anunțat uciderea lui Hassan Nasrallah, liderul grupării

Neamţ: Un bărbat a murit într-un incendiu provocat de el însuşi pe un teren din Dragomireşti