Vaslui: Peste 1.500 de persoane au participat la ediţia a noua a Festivalului Vânătorilor (GALERIE FOTO)

Cea de-a noua ediţie a Festivalului Vânătorilor, care a avut loc sâmbătă, a reunit la Poligonul Paiu din municipiul Vaslui peste 1.500 de persoane.

Prezent la eveniment, preşedintele Asociaţiei Generale a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi din România, Ovidiu Ionescu, a spus că festivalul a devenit unul emblematic.

„Acest festival este o recunoaştere a activităţii tradiţionale de vânătoare şi pescuit din judeţul Vaslui. Îi felicit pe organizatori şi pe toţi cei care participă. Asociaţiile de vânătoare din România sunt singurele asociaţii neguvernamentale care fac un management durabil al resurselor biologice ale României pe banii lor, nu sunt asociaţii care iau bani de la alţii pentru a-şi plăti salariile. Ele sunt implicate în conservarea biodiversităţii în România de-adevăratelea, nu numai teoretic”, a spus Ovidiu Ionescu.

 

Despre importanţa activităţilor de vânătoare a vorbit şi directorul Asociaţiei Judeţene a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui, Vasile Negru.

„Puţină lume ştie ceea ce fac vânătorii pentru fauna cinegetică. Pe teritoriul României, fauna cinegetică este îngrijită, ocrotită, păzită şi hrănită de către vânători, pe banii lor, din fonduri proprii. De asemenea, prin munca lor, prin devotamentul lor, România a ajuns să aibă astăzi cel mai valoros fond cinegetic din Europa. Deţinem recordul la urs, la cerb carpatin, la capră neagră şi la mistreţ. Vânătorii nu sunt ucigaşi. Ei sunt cei care ocrotesc şi îngrijesc fondurile de vânătoare şi, în final, extrag surplusul populaţional. Nu facem vânători pentru trofee, ci conform cotelor de recoltă aprobate prin lege”, a declarat, pentru AGERPRES, Vasile Negru.

 

Vânători şi pescari veniţi din tot judeţul au încins de dimineaţă grătarele şi au făcut focul pentru ceaune, astfel încât participanţii să se poată delecta cu cele mai gustoase şi proaspete preparate. Oferta a fost una bogată: tocăniţă de căprioară, iepure sau fazan, mistreţ la proţap, tochitură de mistreţ şi cerb, mititei din carne de vânat, saramură sau chiftele de peşte, iar mâncărurile au fost însoţite de vinuri alese, de bere şi must din belşug.

„Avem o tocăniţă de mistreţ în care s-au pus ingrediente de calitate, cea mai bună carne, cele mai bune legume şi condimente cu măsură. Secretul este ca ingredientele să fie puse la timpul lor, nu toate odată. Trebuie respectaţi timpii de gătire şi nu are cum să nu iasă ceva gustos şi apreciat de public. Eu nu sunt bucătar de meserie, dar în timp am învăţat, m-am perfecţionat. Fac cu diferite ocazii mâncăruri la ceaun şi mereu ies foarte bune”, spune Mihai Lavric, de la Grupa de vânătoare Zăpodeni.

 

Tochitura de mistreţ gătită de reprezentanţii Asociaţiei „Bourul” a fost unul dintre cele mai apreciate preparate. Ceea ce face ca acest fel să fie unul special este chiar gustul savuros al cărnii de vânat, după cum spune bucătarul.

„Carnea este pusă în baiţ de legume proaspete, nu folosim conservanţi sau alte astfel de produse. Carnea stă la foc, iar la urmă se pun doar ardeiul iute şi vinul. Vrem să evidenţiem gustul natural al cărnii, ştiut fiind că vânatul are o savoare aparte. Ne bazăm pe gustul dat de simplitate, dar există şi mici secrete care fac ca preparatul nostru să fie unul aparte”, povesteşte Ovidiu Crăciun, de la Asociaţia „Bourul” Muntenii de Jos.

 

Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi Vaslui, în parteneriat cu Asociaţia de Vânătoare şi Pescuit „Bourul” Muntenii de Jos, Primăria municipiului Vaslui, Primăria municipiului Huşi, Direcţia Silvică Vaslui, Asociaţia Hubertus 2000, SC Pescaris 2003, Ursus Breweries şi Apisrom. AGERPRES/(AS, A – autor: Loredana Ciobanu, editor: Irina Poenaru, editor online: Alexandru Cojocaru)

 

Foto: (c) Loredana Ciobanu/AGERPRES

Sursa: www.agerpres.ro

FOTO Cum ar putea arăta legendara Dacie 1300 în 2024: Simbolul indrustriei auto românești, reînviat de un designer francez

Mircea Geoană: Condamn cu toată fermitatea încercarea de intimidare iniţiată de Federaţia Rusă împotriva jurnalistului Mircea Barbu, precum şi a celorlalţi ziarişti străini vizaţi de dosarele penale deschise de FSB