Urmează episodul III din Ciclonul Ashley? Șefa ANM: ‘Este posibil să vorbim de noi precipitații săptămâna viitoare’

  • „Chiar dacă de miercuri, joi, vom avea o ameliorare, este posibil ca la finalul săptămânii viitoare din nou să vorbim de precipitații și de un regim pluviometric, pentru că observăm câmpul precipitațiilor cu deplasare în țara noastră în continuare. Deci o săptămână de la 30 septembrie până în jurul datei de 6 octombrie bogată în precipații. Este posibil, cum arată datele, săptămâna viitoare să vorbim de un excedent de precipitații în special în jumătatea estică a țării”, a declarat Elena Mateescu.

Estul țării, sub avertizare de furtună

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a instituit Cod roşu (30 septembrie, ora 00:00 – 30 septembrie, ora 9:00) de ploi torenţiale şi abundente, pentru judeţul Galaţi.

De asemenea, ANM a emis un Cod portocaliu de ploi torenţiale şi abundente, intensificări ale vântului, valabil în Moldova, Dobrogea, centrul şi estul Munteniei, estul şi sudul Transilvaniei, zona de munte a judeţelor Vâlcea, Argeş şi Dâmboviţa, în intervalul 29 septembrie, ora 20:00 – 30 septembrie, ora 10:00.

În intervale scurte de timp şi prin acumulare cantităţile de apă vor fi de 50…70 l/mp şi local peste 80…100 l/mp. Vântul va avea intensificări, temporar cu rafale în general de 70…85 km/h.

Meteorologii au emis şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică, ploi însemnate cantitativ, intensificări ale vântului, valabilă în intervalul 29 septembrie, ora 10:00 – 29 septembrie, ora 20:00, în cea mai mare parte a ţării. Vremea se va răci accentuat în toată ţara, potrivit meteorologilor.

Cum se prefigurează noua ordine politică austriacă, după victoria extremei dreapta în alegerile parlamentare

Iliescu își clarifică relația cu Gorbaciov: ‘A fost genial în plan extern’