‘Urgia’ care nu există – Ciclonul Ashley e o găselniță pur românească, explică un expert

Universitarul Lucian Sfîcă atrage atenția asupra riscului de decredibilizare a meteorologiei în fața publicului larg

În ultimele zile, mass-media din România a fost inundată de știri alarmante cu privire la un presupus ciclon devastator, denumit „Ashley”, care ar urma să lovească țara noastră. Însă, conferențiarul doctor Lucian Sfîcă, specialist în meteorologie și profesor universitar, demontează complet aceste informații, calificându-le drept o găselniță românească fără bază reală.

„Din situația acestor zile rezultă un risc major ca meteorologia să fie decredibilizată ca știință în percepția publicului larg. Așa încât, măcar aici, merită subliniate câteva nuanțe importante ale acestui episod meteorologic,” a declarat Sfîcă pe pagina de Facebook Meteo Moldova.

Potrivit acestuia, numele „Ashley” este o invenție pur românească, neavând nicio confirmare în afara granițelor. „Dacă faceți o simplă căutare pe internet, veți observa că Ashley este un termen folosit doar în România. Acest lucru ar trebui să ne dea de gândit”, a explicat universitarul.

Mai mult, Sfîcă a subliniat că Serviciul Meteorologic Italian a dat într-adevăr un nume unui potențial ciclon care ar putea lua naștere în bazinul mediteranean, dar acest ciclon nu există pe hărțile meteorologice actuale. Un ciclon extratropical, tipic regiunilor noastre, necesită existența izobarelor închise în centrul său, marcând valori foarte scăzute ale presiunii atmosferice. Însă, acest criteriu nu este îndeplinit în prezent.

Singura mențiune a unei formațiuni ciclonice vine din partea serviciului meteorologic sârbesc, care indică o posibilă dezvoltare barică ciclonală în regiune, dar fără existența izobarelor închise, esențiale pentru a confirma prezența unui ciclon efectiv.

„Ce avem de fapt în momentul de față nu e altceva decât o clasică situație pluviogenetică de vară pentru țara noastră – deși este un pic atipică, având în vedere că ne aflăm deja aproape de octombrie,” a adăugat conferențiarul. El a explicat că avansul unui talveg de altitudine din vestul Europei generează precipitații abundente, dar această situație este departe de a fi ceva rar sau catastrofal.

Sfîcă a subliniat și faptul că seceta din ultimele luni a fost cauzată tocmai de lipsa acestor tipuri de fenomene meteorologice. „Astfel de situații pot crea probleme, la fel ca orice episod mai consistent de ploi torențiale pe timp de vară, dar a considera asta drept furtuna ultimilor 20 de ani înseamnă că meteorologia a murit.”

Specialistul a încheiat prin a atrage atenția asupra pericolului de a transforma fenomenul meteorologic într-o știre senzaționalistă, avertizând că acest lucru poate duce la pierderea credibilității științei meteorologiei în rândul publicului larg.

Iliescu își clarifică relația cu Gorbaciov: ‘A fost genial în plan extern’

LIVE TEXT – Război în Ucraina: Kievul a lansat un atac masiv cu drone asupra a șapte regiuni rusești și deasupra Mării Azov