Italia: Operaţiune a poliţiei împotriva ultraşilor din Milano şi a presupuselor lor activităţi mafiote

Poliţia italiană a desfăşurat o operaţiune de amploare împotriva ultraşilor echipelor AC Milan şi Inter Milano, suspectaţi că ar fi infiltraţi de mafie, informează AFP.

Poliţiştii şi vameşii au arestat 19 persoane şi au efectuat percheziţii de amploare la capătul unei „anchete maxime” conduse de procuratura antimafia din Milano.

Ancheta a scos la iveală „existenţa unei infiltrări criminale în cadrul ultrasilor în care au fost implicaţi principalii conducători ai asociaţiilor de suporteri ai celor două mari echipe de fotbal din Milano”, potrivit unui comunicat al procurorului din Milano.

Potrivit unei surse din cadrul poliţiei, printre persoanele arestate se numără şefii ultrasilor celor două cluburi din capitala Lombardiei, Luca Lucci (AC Milan) şi Renato Bossetti (Inter Milano). Inculpaţii riscă pedepse lungi cu închisoarea pentru asociere criminală de tip mafiot, şantaj, fals şi uz de fals şi agresiune.

Această operaţiune intervine la doar o lună după moartea lui Antonio Bellocco, un influent fan al echipei Inter Milano şi membru al mafiei calabreze ‘Ndrangheta, înjunghiat mortal la 4 septembrie în suburbiile din Milano de Andrea Beretta, unul dintre predecesorii lui Renato Bossetti.

Moartea lui Bellocco ilustrează prezenţa mafiei în rândul grupurilor de suporteri radicali din fotbalul italian, atraşi de veniturile obţinute din vânzarea ilegală de bilete şi locuri de parcare, catering şi trafic de droguri.

Beretta, care a fost condamnat de mai multe ori pentru violenţă şi trafic de droguri, s-a impus în tribuna nord a stadionului San Siro după asasinarea lui Vittorio Boiocchi în octombrie 2022. La acea vreme, presa italiană a relatat despre interceptări telefonice în care Boiocchi se lăuda că ar câştiga 80 000 de euro pe lună numai din funcţiile sale de lider ultras.

Doi bărbaţi tineri morţi în Grecia, într-un incendiu de pădure în Corint. Doi pompieri răniţi. Protecţia Civilă transmite mesaje de evacuare a şase localităţi

Mihai Tudose: Nici uraganele nu mai sunt ce au fost / Grindeanu: Trebuie să trecem în oferta de guvernare