Preşedintele american Joe Biden a aprobat un ajutor în valoare de peste o jumătate de miliard de dolari destinat apărării taiwaneze, dezvăluie Casa Albă, relatează AFP.
Biden i-a cerut secretarului de Stat Antony Blinken să permită trimiterea de ”material şi servicii de către Departamentul Apărării, formare militară (în valoare de până la 567 de milioane de dolari în vederea furnizării unui ajutor Taiwanului” , a anunţat duminică într-un scurt comunicat preşedinţia americană.
Niciun alt detaliu nu a fost făcut punbic cu privire la această anvelopă – cu mult mai mare decât cea aprobată în iulie 2023, în valoare de 345 de milioane de dolari.
În cadrul unui plan important de ajutor, adoptat în 2024 de către Congresul american, destinat mai ales Ucrainei, peste opt miliarde de dolari au fost mobilizate pentru a permite să se ţină piept Chinei pe plan militar – prin investiţii în submarine -, iar pe plan economic prin concurenţă împotriva unor planuri mari ale Chinei în ţări în curs de dezvoltare.
Mai multe miliarde de dolari au fost alocate Taiwanului, un arhipelag cu 23 de milioane de locuitori, pe care China îl consideră drept una dintre provinciile sale.
Beijingul şi-a intensificat presiunile militare şi politice asupra Taipeiului în ultimii ani, trimiţând cu regularitate nave de război sau avioane de luptă în jurul Taiwanului.
Statele Unite nu recunosc Taiwanul ca stat şi consideră Republica Populară China drept singurul Guvern legitim, însă acordă Taipeiului un ajutor militar important.
Beijingul se opune cu regularitate susţinerii americane a Taiwanului şi acuză Washingtonul de faptul că se amestecă în afacerile sale interne.
China continentală consideră că Taiwanul este una dintre procinciile sale pe care nu a reuşit să le reunifice cu restul teritoriului chinez în urma Războiului Civil chinez din 1949 şi afirmă că privilegiază o reunificare paşnică cu insula, guvernată printr-un sisytem democratic, dar că nu a renunţat niciodată să folosească forţa militară.
Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Lin Jian, întrebat luni despre acest ajutor, cere Washingtonului ”să înceteze să înarmeze Taiwanul în orice fel”.
”A milita în favoarea independenţei Taiwanului este un impas”, a subliniat el în această conferinţă de presă obişnuită.
”Dacă Statele Unite persistă să vrea să recurgă la armament pentru a-i susţine pe cei care militează în favoarea independenţei, acest lucru se va întoarce împotriva lor şi vor suferi consecinţele propriilor fapte”, a avertizat el.
Relaţiile Beijingului cu Taipeiul sunt execrabile din 2006, când a fost aleasă preşedinta taiwaneză Tsai Ing-wen, iar apoi în timpul succesorului acesteia, Lai Ching-te, ales în mai 2024, amândoi susţinători ai unor legături slabe cu China continentală.