Japonezii şi-au luat rămas bun de la un îndrăgit cuplu de panda care s-a întors în China

Cei doi panda au sosit la grădina zoologică Ueno în 2011, aducând puţină bucurie niponilor la câteva luni după ce un seism şi un tsunami devastator au lovit Japonia pe 11 martie în acel an, şi au continuat să atragă fani de toate vârstele de-a lungul anilor.

După ce, în urmă cu o lună, a fost anunţat că cei doi panda, ajunşi la vârste înaintate, se vor întoarce în curând în China pentru a urma un tratament contra hipertensiunii arteriale, vizitatorii niponi au venit în număr mare să vadă perechea de panda înainte de plecare.

Hiyori Sakurai, o artistă de circa 30 de ani, a spus că a vizitat grădina zoologică în fiecare duminică şi, câteodată, chiar în zile de lucru atunci când reuşea să se învoiască de la serviciu.

”Când treceam printr-o perioadă mai grea, mergeam să-i văd pe Ri Ri şi Shin Shin, iar ei mă înveseleau de fiecare dată”, a spus ea.

Etsuko Tokuda, o femeie de 60 de ani liber profesionistă, a vizitat grădina zoologică aproape zilnic după anunţarea plecării celor doi panda.

”Fiecare zi a fost importantă pentru mine. Voiam să-i văd chiar dacă dormeau”, a precizat ea.

Panda, specie endemică din China, au devenit de-a lungul anilor ”ambasadori ai prieteniei” în cadrul demersului Chinei de a oferi exemplare şi altor ţări în cadrul unei aşa-numite ”diplomaţii panda”.

Sâmbătă a fost ultima zi în care Shin Shin şi Ri Ri au putut fi văzuţi la grădina zoologică Ueno, însă puii lor gemeni, născuţi în 2021, au rămas în Japonia.

Deşi tristă din cauza plecării cuplului de panda, Harumi Iteguchi, o pensionară, s-a împăcat cu acest gând.

”Ştiind că Ri Ri şi Shin Shin se vor întoarce împreună, ca un cuplu, în ţara lor natală, m-a mai înveselit puţin”, a spus ea.

Universitatea ‘Ovidius’ din Constanța va conferi titlul de ‘Doctor Honoris Causa’ profesorului Tudorel Toader

CTP îl toacă pe Ion Țiriac după declarațiile cu NATO: Cred că a turnat Securitatea la KGB