Iohannis: Decidenţii să înţeleagă şi pe mai departe că fondurile europene reprezintă o şansă reală pentru transformarea României

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, luni, că este „imperativ” ca decidenţii să înţeleagă şi pe mai departe că fondurile europene reprezintă o şansă reală pentru transformarea profundă a României, menţionând că modernizarea ţării noastre nu se poate realiza fără aceste fonduri şi fără reforme, „mai ales în contextul dezechilibrelor care pot afecta sustenabilitatea şi stabilitatea macroeconomică”.

„Celebrăm astăzi longevitatea unei entităţi cheie în arhitectura noastră instituţională. Rolul consecvent pe care Camera de Comerţ şi Industrie a României l-a avut în modernizarea economiei noastre ne arată că acest moment aniversar nu este doar despre trecut, ci mai ales despre viitor, despre cum putem duce mai departe o viziune privind dezvoltarea României. Omagiind idealuri naţionale din vremea lui Cuza, înţelegem astăzi că valoarea instituţiilor fundamentale rezidă în capacitatea de adaptare şi de a rămâne relevante în faţa provocărilor fiecărei epoci. Înfiinţarea Camerei de Comerţ este una din primele lecţii de diplomaţie economică şi o ancoră peste timp pentru România modernă”, a menţionat Klaus Iohannis în mesajul prezentat de consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu în cadrul Galei „De 160 de ani împreună pentru afacerea ta”, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie a României.

Preşedintele a arătat că forţa unei economii se măsoară nu doar prin indicatori economici, ci şi prin capacitatea acesteia de a rezista şocurilor şi de a transforma provocările globale în oportunităţi reale pentru cetăţeni.

„Economia noastră traversează o etapă de transformare profundă, iar pentru valorificarea potenţialului de care dispunem este esenţial să ne consolidăm statutul de partener strategic în Europa şi pe scena globală. Şi în această privinţă, Camera de Comerţ şi Industrie a României are responsabilitatea de a fi un catalizator al evoluţiilor necesare, prin care să redefinim însăşi esenţa economiei noastre – o economie deschisă, dinamică, în care inovaţia şi competitivitatea devin factori esenţiali ai dezvoltării”, a subliniat Klaus Iohannis, în mesaj.

Potrivit şefului statului, CCIR a trecut prin momente de reevaluare, critici şi provocări, dar şi-a păstrat rolul de liant între mediul public şi cel privat, între autorităţi şi întreprinzători, între interesele naţionale şi evoluţiile economice globale.

El a adăugat că CCIR trebuie să îşi asume rolul de promotor activ al inovaţiei şi competitivităţii.

„Astfel, Sistemul Cameral trebuie să demonstreze în continuare că este apt şi motivat să depăşească diverse obstacole, arătând că parteneriatul public-privat poate să funcţioneze şi să genereze încredere şi în România. Pentru a rămâne relevantă într-o lume atât de dinamică, CCIR trebuie să îşi asume rolul de promotor activ al inovaţiei şi competitivităţii. Mediul de afaceri din România are nevoie de viziune, de leadership şi de curajul de a pune iniţiativa antreprenorială la baza a tot ceea ce construim în economia de piaţă”, a menţionat şeful statului.

Iohannis a mai transmis că România se găsea, în urmă cu un deceniu în urmă, într-un context dificil, cu vulnerabilităţi şi decalaje în plan internaţional, iar această situaţie a determinat ajustări importante în parcursul ţării noastre, în sfera politicilor publice şi a politicii externe.

„După aderarea la Uniunea Europeană, creşterea economică a României a accelerat semnificativ, iar ţara noastră a înregistrat cea mai rapidă convergenţă economică din întreaga regiune. În ultimul deceniu, convergenţa economică a crescut de la 56% în 2014 la aproape 80% din media Uniunii Europene la sfârşitul anului curent. Acest progres impresionant este rezultatul creşterii economice robuste, în condiţiile în care Produsul Intern Brut al României a crescut de la 150 de miliarde de euro în anul 2014, la peste 350 de miliarde de euro în 2024”, a evidenţiat Klaus Iohannis.

El a mai arătat că, în ciuda crizelor suprapuse din ultimii ani şi a volatilităţii pieţelor externe, economia a traversat cel mai bun deceniu al său din întreaga perioadă post-decembristă.

„În ultimii ani, aceste performanţe reflectă şi o mult aşteptată schimbare de paradigmă, pe care am solicitat-o continuu în mesajele de politică economică: aşezarea investiţiilor în centrul modelului de dezvoltare economică a României. În ultimul deceniu, în economia României au intrat aproape 60 de miliarde de euro prin investiţii străine directe, la care se adaugă alocări de circa 100 de miliarde de euro din fonduri europene, ceea ce ar asigura o infuzie investiţională fără precedent în istoria României”, a punctat şeful statului.

Klaus Iohannis a subliniat că România a atins un prag de maturitate economică ce permite saltul la un nou nivel de ambiţie şi viziune.

„Însă, pentru aceasta, reformele angajate în ultimii ani trebuie implementate cu adevărat, şi susţinute printr-o diplomaţie economică puternică şi adaptată noilor paradigme”, a adăugat el.

Preşedintele s-a referit şi la contribuţia importantă a CCIR în facilitarea unor parteneriate şi colaborări internaţionale, menţionând că această instituţie trebuie să continue sprijinul pentru companiile cu capital românesc, pentru ca acestea să traverseze perioadele dificile.

„Este imperativ ca decidenţii să înţeleagă şi pe mai departe că fondurile europene reprezintă o şansă reală pentru transformarea profundă a României. Fără reforme şi fonduri europene, modernizarea României nu se poate realiza, mai ales în contextul dezechilibrelor care pot afecta sustenabilitatea şi stabilitatea macroeconomică. O viziune sănătoasă trebuie sincronizată sustenabil cu nevoile reale ale economiei, printr-un dialog permanent şi un pact autentic între guvern şi întreprinzători, mediat chiar de CCIR, cu diplomaţie şi angajament”, a mai spus şeful statului.

Preşedintele a precizat, în mesajul său, că a decis să decoreze Camera de Comerţ şi Industrie a României cu Ordinul „Meritul Industrial şi Comercial” în grad de Ofiţer, cu ocazia aniversării a 160 de ani de la înfiinţare ei, „în semn de apreciere pentru contribuţia semnificativă la modernizarea României şi pentru eforturile susţinute în promovarea relaţiilor comerciale şi de investiţii”. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: www.agerpres.ro

Ciolacu: Pregătim programe strategice pentru dezvoltarea economiei; marea industrie – un miliard de euro

Marcel Ciolacu: România va continua să pledeze pentru eliberarea imediată şi fără precondiţii a tuturor ostaticilor ţinuţi captivi de Hama