BREAKING Forțele israeliene au invadat Libanul. Armata libaneză s-a retras de la graniță / Hezbollah contraatacă cu salve de rachete / Update

Soldații IDF intră în sudul Libanului într-o ofensivă terestră pentru prima dată din 2006, după o serie de escaladări cu Hezbollah, susținut de Iran, scrie The Jerusalem Post.

content-image

Aviația israeliană bombardează sudul Beirutului, a anunțat Al Jazeera. Atacul are loc în noaptea de luni spre marți. Anterior, armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru locuitorii din cartierele aflate la periferia sudică a capitalei libaneze.

Avioanele de război au bombardat Laylaki, un cartier din suburbiile sudice ale capitalei libaneze, susține Al Jazeera.

Cu puțin timp în urmă, israelienii le-au cerut locuitorilor din zonă să-și evacueze casele. Anunțul a fost făcut în limba arabă și este însoțit de o hartă.

„Vă aflați în apropierea intereselor și facilităților aparținând teroriștilor Hezbollah și, prin urmare, IDF va acționa cu forță împotriva lor”, au transmis israelienii.

Armata nu a confirmat sau infirmat informațiile potrivit cărora a declanșat o operațiune terestră în Liban.

content-image

Unitățile de artilerie israeliană atacă violent sudul Libanului, anunță CNN. Focurile sunt trase la fiecare câteva minute. De asemenea, militarii israelieni au blocat accesul lângă frontiera cu Liban declarând „o zonă militară închisă”.

content-image

Sudul Libanului este bombardat intens de israelieni. Atacul are loc în noaptea de luni spre marți. Israelienii nu au confirmat sau infirmat informațiile potrivit cărora au început o operațiune terestră în Liban. Totuși, israelienii au cerut să nu fie difuzate informații despre mișcarea trupelor și au emis în limba arabă ordine de evacuare pentru cartiere din sudul capitalei libaneze, Beirut.

Armata libaneză îşi repoziţionează trupele în sudul ţării, a declarat pentru AFP un responsabil militar libanez, într-un moment în care Israelul a stabilit o „zonă militară închisă” în localităţile de frontieră.

Armata libaneză „îşi repoziţionează şi îşi regrupează forţele” la frontiera de sud, a spus acest militar sub acoperirea anonimatului, pe fondul speculaţiilor privind o posibilă ofensivă terestră militară israeliană împotriva Hezbollahului libanez.

Canalul local Al-Manar, afiliat Hezbollah, a anunţat „tiruri sioniste de artilerie” în apropierea satelor frontaliere Wazzani, Valea Khiam, Alma Al-Chaab şi Naqoura, în timp ce agenţia naţională libaneză ANI a raportat „importante tiruri de artilerie împotriva Wazzani”.

Aceste sate sunt în faţa localităţilor israeliene declarate „zonă militare închisă” de armata israeliană, la câteva ore după ce ministrul israelian al apărării dăduse de înţeles că ar putea fi lansate operaţiuni terestre împotriva Hezbollah.

Armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru mai multe cartiere din suburbiile sudice ale Beirutului. Anunțul a fost făcut în limba arabă și este însoțit de o hartă. Armata nu a confirmat sau infirmat informațiile potrivit cărora a declanșat o operațiune terestră în Liban.

Potrivit anunțului citat de Sky News, ordinele de evacuare se adresează civililor din cartierele Lilac, Haret Hreik și Burj Al-Barajneh. Lor li s-a spus că ar trebui să plece imediat.

„Vă aflați în apropierea intereselor și facilităților aparținând teroriștilor Hezbollah și, prin urmare, IDF va acționa cu forță împotriva lor”, au transmis israelienii.

Purtătorul de cuvânt IDF care folosește limba arabă, Avichay Adrae, a publicat anunțul și o hartă, arătând clădirile vizate de atacuri.

Reprezentanții armatei israeliene au cerut să nu fie distribuite informații despre activitatea trupelor. Ei nu au confirmat sau infirmat o incursiune în Liban. Mai multe surse susțin că trupele israeliene au intrat în Liban.

Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, nu a confirmat sau infirmat o incursiune în Liban, potrivit Sky News.

El le-a cerut jurnaliștilor să nu distribuie informații despre activitatea trupelor israeliene. Solicitarea a fost făcută în timp ce Hagari a fost rugat să comenteze despre „mai multe rapoarte și zvonuri” despre activitatea IDF la granița cu Liban luni seară.

„Solicităm să nu se transmită rapoarte despre activitățile forțelor, pentru a proteja securitatea forțelor noastre. Rămâneți doar la rapoartele oficiale și nu răspândiți zvonuri iresponsabile”, a spus el pe X.

Militarii IDF au intrat luni seară în sudul Libanului în cadrul unui atac terestru, relatează AFP. Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban, în 2006.

content-image

Reprezentanții organizației Hezbollah anunță că au lansat rachete asupra unor poziții ale armatei israeliene. În replică, israelienii spun că au detectat 10 rachete lansate din Liban. Lansările au loc în condițiile în care militarii IDF ar fi intrat luni seară în sudul Libanului.

Gruparea libaneză declară că a lansat rachete asupra pozițiilor militare israeliene din Înălțimile Golan, potrivit Al Jazeera.

Hezbollah mai anunță că a lansat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune asupra Kfar Giladi, o comunitate rurală din nordul Israelului. În alt anunț Hezbollah a susținut că a tras cu rachete Fadi 1 în zonele din nordul orașului Haifa.

Armata israeliană a declarat că a detectat 10 rachete care au fost trase de pe teritoriul libanez spre nord și că unele dintre ele au fost interceptate.

Militarii IDF au intrat luni seară în sudul Libanului în cadrul unui atac terestru, în condițiile în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, relatează AFP. Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban, în 2006.

content-image

Adunarea Generală a Națiunilor Unite ar trebui să recomande utilizarea forței, în conformitate cu o rezoluție adoptată în 1950, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dacă Consiliul de Securitate al ONU nu reușește să oprească atacurile Israelului în Gaza și Liban.

Turcia, membră NATO, a denunțat atacul devastator al Israelului în Gaza împotriva grupării militante palestiniene Hamas și a condamnat atacurile recente ale Israelului în Liban împotriva militanților Hezbollah, scrie Reuters.

Turcia a întrerupt toate schimburile comerciale cu Israelul.

content-image

Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a declarat pentru Sky News: „Situația de securitate și bombardamentele continue nu permit patrularea. Rămânem pe poziția noastră și ne angajăm în încercarea de a detensiona situația”.

UNIFIL a fost înființată de Consiliul de Securitate al ONU în 1978.

Aceasta ajută guvernul libanez și forțele armate să patruleze în zona de la sud de râul Litani, care se află la aproximativ 30 km de granița cu Israelul.

content-image

Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban, în 2006.

Acest lucru urmează rapoartelor anterioare conform cărora Israelul a notificat SUA că intenționează să lanseze o operațiune terestră limitată în Liban, care ar putea începe în câteva ore, a confirmat luni un oficial american pentru CBS. Alte surse de știri au raportat că o incursiune israeliană ar putea avea loc în următoarele zile.

Invazia IDF urmează un model continuu de escaladare între Hezbollah și IDF de la începutul războiului Israel-Hamas.

Vineri, IDF a efectuat o lovitură aeriană asupra sediului central al Hezbollah, ucigându-l pe fostul secretar general Hassan Nasrallah.

Loviturile anterioare ale IDF au ucis numeroși teroriști de rang înalt ai Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv o lovitură asupra Beirutului care a ucis cel puțin 16 membri de rang înalt ai Hezbollah, inclusiv șeful Diviziei de operațiuni a Hezbollah, Ibrahim Aliq.

Aceasta urmează, de asemenea, unei serii de incidente pe scară largă în Liban și Siria, în care mai multe dispozitive de comunicații deținute de membri ai Hezbollah, cum ar fi pagere și radiouri, au explodat în mod misterios, omorând mai multe persoane și rănind mii. Hezbollah și rapoartele străine au acuzat Israelul că se află în spatele acestor incidente.

De asemenea, grupul terorist susținut de Iran a lansat numeroase rachete, drone și rachete asupra statului evreu de la începutul războiului Israel-Hamas, barajele frecvente forțând zeci de mii de israelieni să fugă din casele lor din nord.

content-image

„Ei ne-au informat în legătură cu un anumit număr de operaţiuni. Ei ne-au spus pentru moment că este vorba de operaţiuni limitate centrate pe infrastructura Hezbollahului lângă frontieră, însă noi continuăm să discutăm asupra acestui subiect”, a declarat pentru presă purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller.

Deocamdată nu este clar dacă aceste operaţiuni sunt în curs sau în stadiu de planificare.

„Noi am avut conversaţii cu ei asupra acestor operaţiuni, însă calendarul, obiectivul, ritmul acestor operaţiuni – să-i lăsăm pe ei să vorbească”, a afirmat Matthew Miller.

Înainte de aceasta, preşedintele american Joe Biden a dat de înţeles luni că el s-a opus operaţiunilor terestre israeliene în Liban, îndemnând la un armistiţiu într-un moment de tensiuni extreme după asasinarea şefului Hezbollah Hassan Nasrallah.

Washingtonul a salutat moartea şefului Hezbollah, secretarul de stat Antony Blinken apreciind luni că lumea este „mai sigură fără el”.

„Hassan Nasrallah era un terorist brutal care a făcut numeroase victime, printre care americani, israelieni, civili în Liban, civili în Siria şi mulţi alţii”, a afirmat Blinken în deschiderea unei reuniuni ministeriale la Washington a ţărilor coaliţiei care luptă împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI). „În timp ce el conducea Hezbollah, gruparea a terorizat populaţiile din întreaga regiune şi a împiedicat Libanul să progreseze deplin în calitate de ţară. Libanul, regiunea şi lumea sunt mai sigure fără el”, a declarat secretarul de stat american.

Totodată, Blinken a îndemnat la detensionare şi la o soluţie diplomatică în Liban.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Israelul şi SUA ar fi convenit asupra unei operaţiuni terestre israeliene în Liban, dar Biden afirmă că se opune

Cel puţin două atacuri israeliene au vizat suburbiile sudice ale Beirutului. Trei rachete trase din Liban au aterizat în Israel