‘Cromarea’, o metodă de distracție care face victime în rândul adolescenților – Ce este, ce efecte are asupra sănătății și la ce trebuie să fie atenți părinții

Termenul provine de la efectul inhalării vopselelor metalice pulverizate pe o cârpă, care lasă un reziduu cromat sau metalic pe față, a spus Pizon.

Formele comune de cromare implică inhalarea, prin nas sau gură, direct din recipient sau dintr-o cârpă sau pungă de plastic saturată cu produsul ales, a declarat Dr. Betty Choi, medic pediatru și autor al cărții „Human Body Learning Lab: Take An Inside Tour of How Your Anatomy Works”.

„Oamenii inhalează vapori de secole”, a declarat Choi prin e-mail. „Potrivit Studiului național din 2020 privind consumul de droguri și sănătatea, abuzul de inhalanți a atins un vârf în anii 1990 și a fost în scădere în ultimele două decenii. Dar în ultimii ani, ratele de experimentare în rândul adolescenților au crescut din nou.”

Numărul adolescenților americani cu vârste cuprinse între 12 și 17 ani care folosesc inhalanți a scăzut de la 684.000 în 2015 la 554.000 în 2022, potrivit Administrației americane pentru abuz de substanțe și servicii de sănătate mintală. Dar, în ultimii ani, tinerii au folosit de obicei inhalanți mai mult decât orice alt grup mai mare de 12 ani, iar cifrele cresc din nou, ajungând la cel puțin 564.000 în 2023, potrivit SAMHSA.

„Există adesea o componentă psihiatrică subiacentă a acestor copii care caută doar să se relaxeze sau să se automedice”, a declarat Pizon. Ratele de anxietate, depresie și alte probleme de dispoziție au crescut în rândul tinerilor.

Există, de asemenea, prevalența pe scară largă a conținutului legat de inhalarea de substanțe pe diverse platforme de social media, au spus experții.

Unii utilizatori TikTok au postat videoclipuri sub termenul „WhipTok”, de exemplu, care joacă cu termenul „whippets” pentru a se referi la practica generală de inhalare a substanțelor, inclusiv oxidul de azot, a spus Choi – dar TikTok încearcă acum să interzică utilizatorilor să vizualizeze orice conținut cu această etichetă, îndrumându-și utilizatorii către linii de asistență și resurse privind efectele consumului abuziv de substanțe.

„Majoritatea acestor produse sunt ușor de găsit în case și ieftine de cumpărat în magazine”, a spus Choi. „(Cromarea) poate deveni dependență atunci când este făcută din nou și din nou.”

Iată ce ar trebui să mai știți despre riscurile cromării, semnele de dependență și cum să vorbiți cu tinerii despre această practică.

Efectele „cromării” asupra sănătății

Unii adolescenți i-au spus lui Choi că, în comparație cu alte droguri, inhalarea sau cromarea nu reprezintă o mare problemă, deoarece produsele pe care le folosesc în mod abuziv sunt disponibile legal (dar în scopurile lor legitime) și se găsesc în mod obișnuit în activitățile de zi cu zi, a spus ea.

Dar există riscuri serioase de abuz pe termen scurt și lung de aceste produse și, uneori, „copiii care se angajează în această activitate riscă probabil să caute droguri mai puternice”, a spus Pizon.

Efectele pe termen scurt, care pot fi imediate și pot dura câteva ore, sunt similare cu cele ale intoxicației cu alcool, a spus Choi – poate exista un amestec de euforie cu amețeală, stângăcie, dificultăți de vorbire sau dezinhibare. Greața, vărsăturile, problemele cardiace, convulsiile, slăbiciunea musculară, somnolența sau problemele de respirație sunt, de asemenea, posibile, a spus Pizon.

Consecințele „cromării” repetate pot include performanțe slabe la școală, disfuncții renale sau hepatice, tulburări electrolitice, neuropatie, dependență, leziuni cerebrale sau cardiace, probleme de memorie și concentrare, ulcere, sângerări nazale, tulburări de sănătate mintală și modificări ale dispoziției precum apatie, paranoia sau iritabilitate, au declarat experții.

„Cromarea” poate fi, de asemenea, fatală, iar cantitatea și frecvența care conduc la acest rezultat sunt imprevizibile, au spus experții. Poate depinde atât de produsul utilizat, cât și de sănătatea personală, dar uneori o singură sesiune poate duce la deces, a spus Choi.

Nivelurile de risc pot depinde, de asemenea, de produsele și metodele utilizate, cum ar fi atunci când împachetarea cauzează sufocare, a spus Choi.

Nu se știe cu certitudine câți tineri mor în fiecare an din cauza consumului de inhalanți. Dar, în martie, o mamă din Regatul Unit a raportat că fiul ei în vârstă de 11 ani a murit în urma unui stop cardiac suspectat după ce a inhalat substanțe chimice toxice în timp ce se afla la casa unui prieten pentru o petrecere în pijamale. Această tragedie a urmat știrii despre moartea unei fete australiene de 13 ani în 2023 și a doi băieți de 16 ani în 2019. De asemenea, au fost raportate spitalizări și leziuni cerebrale.

VIDEO Dezbateri incendiare la propriu în Parlamentul Albaniei. Parlamentarii opoziției au dat foc scaunelor de lemn

Șeful Hezbollah a fost eliminat de iranieni pe mâna Israelului. Teoria conspirației care prinde tot mai mult în Liban