UPDATE – Israelul anunţă că a început o operaţiune terestră „limitată” în sudul Libanului

Armata israeliană a anunţat, în noaptea de luni spre marţi, că forţele sale terestre au început raiduri „limitate, localizate şi ţintite” împotriva Hezbollah în zona de frontieră din sudul Libanului, relatează Reuters.

UPDATE – Oficialii israelieni se străduiesc să caracterizeze operaţiunea terestră din sudul Libanului ca fiind limitată, susţinând că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung”, dar refuză totuşi să-i precizeze durata şi nu spun nici cât de adânc se vor aventura trupele israeliene pe teritoriul libanez, scrie CNN.

Oficialii israelieni au insistat că trupele israeliene se vor concentra pe eliminarea „ameninţărilor imediate” din satele libaneze de-a lungul frontierei, inclusiv a capacităţii Hezbollah de a se infiltra în nordul Israelului.

Un oficial israelian de rang înalt, citat de CNN, a spus că Israelul nu intenţionează să rămână în Liban şi a dat asigurări că nu va exista „nicio ocupaţie pe termen lung a sudului Libanului”. Dar oficialii au refuzat să spună cât de adânc vor pătrunde trupele israeliene în ţară sau cât de mult se aşteaptă să dureze operaţiunea.

UPDATE – În timp ce operaţiunea terestră a Israelului în Liban începea, sunetele tirurilor de artilerie, ale dronelor şi ale elicopterelor răsunau în aer, a relatat o echipă CNN aflată în apropierea graniţei. Mai multe explozii, coloane de fum şi flash-uri luminoase au fost, de asemenea, văzute spre satul libanez Aadaysit Marjaayoun.

ŞTIREA INIŢIALĂ:

IDF (armata israeliană) a precizat că ţintele operaţiunii terestre sunt localizate în sate din apropierea graniţei şi reprezentau o ameninţare imediată pentru comunităţile din nordul Israelului.

Forţele aeriene şi artileria sprijină forţele terestre cu lovituri precise asupra ţintelor militare, a precizat IDF.

Operaţiunile au fost aprobate şi desfăşurate în conformitate cu deciziile autorităţilor politice ale ţării, se mai arată în comunicatul armatei israeliene.

Anterior, a avut loc o reuniune a cabinetului de securitate în care a fost aprobată „următoarea fază” a războiului cu Hezbollah în Liban.

Explozii uriaşe au fost auzite în capitala Libanului în primele ore ale zilei de marţi, iar un oficial american declarase că o invazie terestră a Israelului pare iminentă.

Armata israeliană a efectuat atacuri asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, au declarat surse de securitate, iar un nor masiv de fum şi flăcări au putut fi văzute într-o transmisiune live a Reuters.

Un oficial american care a vorbit sub rezerva anonimatului declarase pentru Reuters că poziţionarea trupelor israeliene sugerează că o incursiune terestră în Liban ar putea fi aproape.

La rândul său, Hezbollah a emis o declaraţie după miezul nopţii spunând că a vizat (cu rachete) mişcările trupelor israeliene de peste graniţa libaneză.

Anterior, ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, declarase că următoarea fază a războiului va începe în curând. Obiectivul Israelului este să asigure condiţiile pentru întoarcerea acasă a israelienilor care au fugit de rachetele Hezbollah în timpul a aproape un an de război la frontieră.

Trupele libaneze s-au retras luni seara la aproximativ 5 km de graniţa cu Israelul. Din punct de vedere istoric, armata libaneză a stat deoparte de conflictele majore cu Israelul, iar în ultimul an de ostilităţi nu a tras asupra armatei israeliene.

În ultimele 24 de ore, cel puţin 95 de persoane au fost ucise şi 172 rănite în urma loviturilor israeliene asupra regiunilor sudice ale Libanului, în estul Văii Bekaa şi la Beirut, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Liban.

Ministrul Digitalizării: Să eliminăm atitudinea arogantă a unor funcţionari publici în raport cu oamenii de afaceri

Radu Oprea: Consilierii economici au rolul lor bine definit în ambasadele României, dar au nevoie de complementaritate