Putin ordonă recrutarea a 133.000 de militari în cadrul recrutării de toamnă din Rusia

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat recrutarea a 133.000 de noi militari în cadrul recrutării de toamnă a Rusiei, care începe la 1 octombrie şi durează până la sfârşitul anului, potrivit unui decret al Kremlinului publicat luni, relatează Reuters.

Decretul, publicat în ziarul rus de stat Rossiyskaya Gazeta, solicită efectuarea recrutării cetăţenilor „cu vârsta cuprinsă între 18 şi 30 de ani, care nu fac parte din rezervă şi sunt supuşi recrutării în conformitate cu Legea federală, în număr de 133.000 de persoane.”

 
Şeful biroului de recrutare al Rusiei, viceamiralul Vladimir Tsimlyansky, a declarat că condiţiile pentru recrutare rămân aceleaşi: 12 luni de serviciu în unităţi militare din Rusia.

 
”Aş dori să precizez că recruţii nu vor fi chemaţi să participe la operaţiunea militară specială din noile regiuni”, a declarat Tsimlyansky, citat de Rossiyskaya Gazeta.
 
Rusia îşi numeşte războiul din Ucraina, pe care l-a început cu o invazie la scară largă în februarie 2022, o operaţiune militară specială. Kievul şi aliaţii săi îl numesc o încercare neprovocată şi imperialistă de a acapara terenuri.
 
Într-o mişcare condamnată de cea mai mare parte a lumii occidentale, Rusia a anexat părţi din sud-estul Ucrainei la sfârşitul anului 2022, numind aceste teritorii „regiuni noi”.
 
Invocând ameninţări tot mai mari la frontierele de vest ale Rusiei, Putin a ordonat în septembrie mărirea armatei ruse cu 180 000 de soldaţi, până la 1,5 milioane de militari activi, o măsură care ar face-o a doua ca mărime din lume după cea a Chinei.
 
Preşedintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy, preşedintele american Joe Biden şi alţi lideri NATO l-au acuzat pe Putin că este singurul agresor în conflict, deschide o nouă filă în Ucraina şi prezintă ameninţări pentru alţi vecini ai săi.

 

Scădere generalizată a principalelor burse europene, luni, ultima zi a lunii septembrie

Biden apără reacţia guvernului, în timp ce numărul victimelor uraganului Helene a ajuns la 118