LIVE | Iranul a lansat mai multe rachete spre Israel. O oră de teroare, cu toți civilii în adăposturi (VIDEO)

„Toți civilii israelieni se află în adăposturi antiatomice în timp ce rachete iraniene sunt trase asupra Israelului”, transmite IDF.

Spațiul aerian israelian a fost redeschis, anunță Autoritatea aeronautică israeliană. Decolările și aterizările sunt așteptate să fie reluate în următoarea oră.

Mass-media palestiniană raportează că un bărbat a fost ucis de șrapnelul unei rachete în satul Nu’eima din Cisiordania, lângă Ierihon, pe fondul atacului iranian asupra Israelului.

Este numit Sameh al-Asl și identificat ca fiind un muncitor originar din Gaza.

Fostul președinte american Donald Trump face o declarație cu privire la atacul iranian cu rachete asupra Israelului, afirmând că „lumea arde” și că liderii americani sunt absenți.

„Sub președintele Trump, NU am avut NICIUN RĂZBOI în Orientul Mijlociu”, spune Trump, referindu-se la sine la persoana a treia și reiterându-și afirmațiile potrivit cărora atacul Hamas din 7 octombrie nu s-ar fi produs dacă el ar fi fost la Casa Albă.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că în prezent nu există amenințări suplimentare din partea Iranului la adresa Israelului, indicând că atacul cu rachete s-a încheiat. Rezidenții au fost notificați cu puțin timp în urmă că pot părăsi adăposturile antiatomice, după o oră.

„În timpul apărării, am efectuat destul de multe interceptări. Există unele impacturi în centru și zonele din sudul țării”, spune Hagari. „În acest stadiu, încă efectuăm o evaluare [a atacului], dar nu suntem la curent cu victimele”, adaugă el.

Purtătorul de cuvânt al IDF, contraamiralul Daniel Hagari, spune că Israelul va răspunde la atacul iranian cu rachete asupra țării. „Suntem în stare de alertă ridicată pe apărare și ofensivă, vom proteja cetățenii Israelului. Acest foc [de rachetă] va avea consecințe. Avem planuri și vom acționa în momentul și locul pe care le alegem”, spune el.

Comandamentul Frontului Intern al FDI a emis un mesaj prin care informează civilii că pot părăsi adăposturile antiatomice. Israelienilor li s-a ordonat să rămână în adăposturi în urmă cu o oră, când Iranul a început să lanseze atacul cu rachete balistice asupra țării.

Doar doi răniți sunt raportați în Israel în urma atacului iranian cu rachete asupra țării, spune Magen David Adom. Serviciul de ambulanță spune că a tratat doar două persoane care au fost rănite ușor de șrapnel în Tel Aviv. Alte câteva persoane au fost tratate pentru răni minore după ce au căzut în timp ce fugeau după adăpost și pentru anxietate acută, adaugă MDA.

Spaţiul aerian israelian a fost închis marţi seară şi zborurile au fost redirecţionate, a declarat un purtător de cuvânt al autorităţii aeroportuare, după ce sirenele au sunat în toată ţară în urma unui atac masiv cu rachete din Iran, relatează AFP.

„Spaţiul aerian israelian este închis. Zborurile sunt reorientate spre alte destinaţii din afara Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt într-un comunicat.

Iordania a anunţat şi ea că îşi suspendă temporar traficul aerian după lansarea unei salve de rachete balistice iraniene asupra Israelului, relatează agenţia de ştiri de stat iordaniană.

Preşedintele american Joe Biden a declarat marţi că Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere de atacurile iraniene cu rachete şi să protejeze armata americană din regiune, relatează Reuters.

„Am discutat despre modul în care Statele Unite sunt pregătite să ajute Israelul să se apere împotriva acestor atacuri şi să protejeze personalul american din regiune”, a afirmat Biden pe platforma X după o întrevedere avută la începutul zilei cu vicepreşedinta Kamala Harris şi echipa de securitate naţională de la Casa Albă.

Gărzile Revoluționare Iraniene au spus într-un comunicat că, dacă „regimul sionist răspunde la operațiunile Iranului, se va confrunta cu atacuri zdrobitoare”, relatează agenția iraniană TASNIM.

IDF spune că tirul de rachete din Iran este în desfășurare. „Sunteți rugați să rămâneți într-o zonă protejată până la noi ordine”, spune armata într-o declarație. Acesta adaugă că exploziile auzite în întreaga țară sunt interceptări sau chiar lovituri ale rachetelor.

Au fost raportate mai multe locuri de impact cu șrapnel sau cu rachete în Tel Aviv, lângă Marea Moartă, în sud și în regiunea Sharon. Nu au fost raportați încă răniți, deși israelienilor li s-a ordonat să se adăpostească.

Aproximativ 400 de rachete au fost lansate asupra Israelului în noaptea de marți spre miercuri de către Iran, transmite Jerusalem Post, în urma sirenelor de alertă antirachetă care au sunat în toată țara.

Știrea inițială:

Peste 100 de rachete ar fi fost lasate într-un prim val al atacului. Sirene sună pe tot teritoriul israelian.

„Vi se cere să fiți vigilenți și să acționați exact în conformitate cu instrucțiunile Comandamentului Frontului Intern. În ultimele minute, Comandamentul Frontului Intern a distribuit instrucțiuni de salvare a vieții în diferite zone ale țării. Publicul este rugat să respecte directivele Comandamentului Frontului Intern, iar atunci când sună o alarmă, trebuie să intrați în zona protejată și să așteptați acolo până la noi instrucțiuni. IDF face și va face tot ce este necesar pentru a proteja cetățenii statului Israel”, a transmis purtătorul de cuvânt al IDF.

Este cel mai mare atac al Iranului după cel din aprilie 2024, când au fost lansate spre Israel peste 200 de drone și rachete.

Prima reacție a Iranului după atacul cu rachete din Israel: ‘Lansăm noi atacuri zdrobitoare și distructive dacă o să fim atacați’

Mugur Isărescu intervine după ce s-au anunțat noi explozii ale prețurilor în România: E ținta noastră