Fostul premier britanic Boris Johnson încalcă protocolul regal vorbind în cartea sa de memorii despre cauza morţii Reginei Elizabeth a II-a

Fostul prim-ministru britanic Boris Johnson stârneşte o nouă controversă încălcând protocolul regal şi susţinând în cartea sa de memorii că Regina Elizabeth a II-a, care a murit în septembrie 2022 la vârsta de 96 de ani, suferea de fapt de cancer osos, relatează CNN.

În cartea care va ajunge pe rafturi la 10 octombrie, dar din care tabloidul The Daily Mail – cu care Johnson colaborează – a publicat în această săptămână extrase, fostul premier evocă ultimele zile ale reginei, petrecute la Balmoral, în Scoţia.

Johnson a demisionat oficial cu doar două zile înainte de moartea reginei, în septembrie 2022, iar în anii care au urmat, au existat speculaţii aprinse cu privire la cauza exactă a morţii venite oarecum pe neaşteptate pentru marele public.

„Ştiam de un an sau mai mult că avea o formă de cancer osos, iar medicii ei erau îngrijoraţi că în orice moment ar putea intra într-un declin accentuat”, afirmă Boris Johnson.

Relatarea fostului premier este prima indicaţie publică a unui fost oficial guvernamental de rang înalt cu privire la posibila cauză a morţii reginei. Pe certificatul de deces al fostei suverane este trecută drept cauză a decesului „bătrâneţea”.

Boris Johnson nu este totuşi primul prim-ministru care îşi aminteşte, într-o autobiografie, de viaţa sa, de perioada petrecută în funcţie şi de interacţiunile cu regretata regină. Foştii lideri britanici Tony Blair, Gordon Brown şi David Cameron au făcut toţi acest lucru, dar numai în generalităţi şi fără acelaşi nivel de detalii indiscrete precum Johnson.

Politica Palatului Buckingham este de a nu comenta cărţile publicate despre familia regală şi, ca atare, nu a confirmat sau infirmat afirmaţiile lui Johnson.

Boris Johnson, care a fost prim-ministru între 2019 şi 2022, îşi aminteşte că s-a deplasat la reşedinţa regală de la Balmoral pentru obişnuita audienţă de prezentare a demisiei şi încheiere a mandatului. La sosirea sa, îşi aminteşte că a fost întâmpinat de secretarul privat al reginei, Edward Young, care i-a sugerat că starea suveranei s-a deteriorat semnificativ în timpul verii.

Vorbind despre ultimul moment când cei doi au stat împreună în salonul Reginei, Johnson a spus că a înţeles avertismentul lui Young. „Părea palidă şi mai adusă de spate şi avea contuzii întunecate pe mâini şi încheieturi, probabil de la perfuzii sau injecţii”, a scris el. „Dar mintea ei – aşa cum spusese şi Edward – era complet neafectată de boală şi, din când în când, în conversaţia noastră, încă mai afişa acel zâmbet larg cu frumuseţea lui bruscă ce ridica dispoziţia”, adaugă Johnson.

Fostul premier spune că audienţele săptămânale cu monarhul au fost „un privilegiu” şi „un balsam”.

„Ea radia o astfel de etică a serviciului, a răbdării şi a conducerii, încât chiar simţeai că, dacă ar fi fost necesar, ai fi murit pentru ea”, a continuat el. „Acest lucru poate părea ciudat pentru unii oameni (şi total evident pentru mulţi alţii), dar această loialitate, oricât de primitivă ar părea, este încă în centrul sistemului nostru. Ai nevoie de cineva bun şi înţelept şi deasupra politicii, pentru a personifica ceea ce este bun în ţara noastră. Ea a făcut acest lucru cu brio”, spune Johnson.

Regina defunctă nu a împărtăşit niciodată detalii medicale private cu publicul. Consilierii din cadrul casei regale susţin în continuare că membrii familiei au acelaşi drept la intimitate medicală ca oricine altcineva.

Regele Charles al III-lea şi Catherine, Prinţesă de Wales, nu au urmat această tendinţă şi au fost mai deschişi cu privire la sănătatea lor. Cei doi au împărtăşit detalii despre diagnosticele lor de cancer şi despre recuperarea lor. Cu toate acestea, în ambele cazuri, ei au ales să nu divulge forma specifică de cancer cu care se luptă fiecare. Consilierii lor au declarat că ei au dorit doar să îşi împărtăşească experienţele pentru a creşte gradul de conştientizare a bolii în rândul publicului.

Tim Walz, faţă în faţă cu JD Vance. Prima şi singura dezbatere a candidaţilor la funcţia de vicepreşedinte al SUA are loc în această noapte. Ce este de aşteptat

Atac asupra Israelului – IDF amenință Iranul