Timiş: Secţie de Gastroenterologie nouă, la Spitalul CF; se fac colonoscopii gratuite pentru depistarea precoce a cancerului

O nouă secţie de Gastroenterologie funcţionează la Spitalul CF Timişoara, împreună cu Ambulatoriul integrat, în cadrul cărora se pot efectua gratuit, în regim de spitalizare de zi sau continuă, atât colonoscopii, cât şi gastroscopii, pentru prevenirea şi depistarea precoce a cancerului de colon, a declarat, miercuri, dr. Mădălina Topan, medic specialist gastroenterolog.

Unul din opt cancere este reprezentat de boala oncologică a colonului, iar în România sunt înregistrate anual peste 12.000 de noi cazuri de cancer colorectal, afecţiunea fiind a doua cauză de mortalitate neoplazic la nivel naţional, potrivit statisticilor menţionate de medicul gastroenterolog, într-un comunicat.

În cazul depistării într-un stadiu timpuriu, şansele de supravieţuire sunt de aproape 85%, dar mai bine de jumătate dintre pacienţi ajung să fie diagnosticaţi atunci când afecţiunea oncologică este avansată, în condiţiile în care boala poate fi prevenită prin ajustarea stilului de viaţă, dar poate fi, în acelaşi timp, depistată într-un stadiu timpuriu printr-o procedură colonoscopică.

„Procedura se face sub anestezie şi implică folosirea unui dispozitiv dotat cu un tub flexibil, cu o lungime de doi metri, care are în capăt o cameră video cu o lumină ce permite vizualizarea peretelui colonic. (…) Tubul ajunge până la nivelul valvei dintre intestinul subţire şi cel gros, astfel putându-se observa anomaliile sau leziunile de pe peretele colonului. Întrucât procedura presupune anestezie, din echipa care efectuează investigaţia face parte şi un medic de terapie intensivă”, detaliază dr. Mădălina Topan.

Investigaţia se poate face fie în scop de screening, fie de diagnostic. Vârsta de peste 45 de ani reprezintă un factor de risc, de aceea, în cazul persoanelor din această categorie li se recomandă realizarea la fiecare zece ani a unei colonoscopii dacă pregătirea colonului este una bună şi nu se găsesc leziuni.

„Colonoscopia diagnostică se face la cei care au simptomatologie sau dacă investigaţiile clinice ori paraclinice indică această procedură. Vorbim despre sângerări, tulburări de tranzit, dureri abdominale, un disconfort care trenează de mai multă vreme sau dacă în analize apare o anemie care ne duce cu gândul la o patologie colonică. Trebuie spus că există o prevalenţă mai crescută a polipilor după 45 de ani, iar în timpul colonoscopiei putem decela aceste formaţiuni, facem polipectomie, le îndepărtăm şi astfel prevenim apariţia unui posibil cancer de colon. În cazul unei colonoscopii pot fi observate foarte clar formaţiunile canceroase datorită camerei video cu care este prevăzut tubul flexibil al aparatului”, arată dr. Mădălina Topan.

Procedura este gratuită la Spitalul Clinic CF Timişoara, în baza trimiterii de la medicul de familie cu o consultaţie în prealabil în Ambulatoriul de Gastroenterologie. AGERPRES/(AS – autor: Otilia Halunga, editor: Antonia Niţă, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: Spital Clinic CF Timisoara/Facebook

Ciolacu: Cer tuturor autorităţilor implicate în evaluarea pagubelor produse de inundaţii să finalizeze rapid centralizarea datelor

APCE: Ajutorul energetic prin PNRR pentru persoanele vulnerabile este la rândul lui vulnerabil