Iranul anunță că și-a încheiat atacul împotriva Israelului: ‘Cu excepţia cazului în care suntem invitați la noi represalii’

Araqchi a declarat că Teheranul a cerut Washingtonului să nu intervină în urma atacului său asupra Israelului.

„Schimburile de mesaje nu înseamnă coordonare. Nu a fost trimis niciun mesaj înainte de răspunsul nostru (către Israel). După acest răspuns, un avertisment a fost transmis prin Elveţia, spunându-le americanilor că a fost dreptul nostru la autoapărare şi că nu intenţionăm să continuăm (atacul)”, a declarat Araqchi, potrivit agenţiei de presă semioficiale iraniene Tasnim.

Ministrul iranian de externe a declarat că acţiunea Iranului împotriva Israelului a venit după ce a exercitat o reţinere enormă pentru a oferi spaţiu pentru o încetare a focului în Gaza.

„Acţiunea noastră este încheiată, cu excepţia cazului în care regimul israelian decide să invite la noi represalii. În acest scenariu, răspunsul nostru va fi mai ferm şi mai puternic”, a adăugat Araqchi.

Ministerul iranian de Externe a cerut anterior Consiliului de Securitate al Organizaţiei Naţiunilor Unite să ia măsuri semnificative pentru a preveni ameninţările la adresa păcii şi securităţii în regiune.

200 de rachete lansate spre Israel

Iranul a lansat 200 de rachete împotriva Israelului în atacul său de marţi seară, a anunţat televiziunea de stat iraniană, scrie AFP, ca răspuns la asasinarea liderilor Hamas, Ismail Haniyeh, şi Hezbollah, Hassan Nasrallah.

La rândul său, armata israeliană afirmase anterior că Iranul a tras în jur de 180 de rachete în direcţia teritoriului său şi că majoritatea au fost interceptate.

La Washington, Departamentul american al Apărării a estimat că Iranul a lansat marţi de două ori mai multe rachete asupra Israelului decât în cursul precedentului său atac din aprilie.

Potrivit primelor informaţii de care dispune Pentagonul, „Israelul a fost în măsură să intercepteze majoritatea rachetelor” care au pătruns pe teritoriul său, a adăugat el, menţionând că navele americane au tras în jur de zece rachete interceptoare în sprijinul Israelului. „Au fost pagube minime la sol”, a adăugat generalul.

Anunț oficial de la Guvern: Data la care vor intra banii pe cardurile de alimente

Geoană: Încercările Rusiei de a vulnerabiliza România, prin imixtiunea în politica noastră internă, trebuie luate în serios