AFIR: Utilajele pot fi achiziţionate prin Baza de date a agenţiei

Fermierii, procesatorii şi antreprenorii din mediul rural, care solicită finanţare prin intermediul Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), pot achiziţiona utilaje direct prin Baza de date a AFIR, fără parcurgerea procedurilor specifice achiziţiilor, pentru proiectele de investiţii finanţate cu fonduri europene nerambursabile.

Potrivit unui comunicat remis AGERPRES, fermierii pot achiziţiona maşini, utilaje, echipamente specializate, silozuri, sere, hale, grajduri şi mobilier.

„Baza de date cu preţuri de referinţă, realizată şi gestionată de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR), este disponibilă beneficiarilor fondurilor europene pentru agricultură şi dezvoltare rurală pe durata implementării Planului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) şi a Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027). În prezent, în Baza de date online există o categorie de peste 5.000 de echipamente destinate agriculturii de tip low, strip sau no tillage, prin care se urmăreşte protejarea mediului şi conservarea solului prin aplicarea unor lucrări minime ale solului, în benzi sau chiar însămânţarea directă, fără lucrarea prealabilă a solului”, se menţionează în comunicat.

De asemenea, sunt afişate tot mai multe tractoare şi combine care au în dotare pachetul pentru agricultura de precizie (sisteme de ghidare prin satelit), semănători de precizie, dar şi alte echipamente pentru agricultura de precizie, de tipul maşinilor de erbicidat, dronelor agricole, staţiilor meteo, distribuitoarelor de îngrăşăminte, combinatoarelor, prăsitoarelor etc.

Potrivit AFIR, pentru susţinerea digitalizării activităţilor zootehnice, în Baza de date a AFIR se regăsesc roboţi de alăptat, roboţi pentru muls, roboţi pentru furajare, roboţi pentru curăţarea dejecţiilor etc., precum şi peste 100 de echipamente destinate abatoarelor (inclusiv linii de abatorizare complete).

Totodată, baza de date este actualizată în mod constant şi completată cu noi elemente, astfel că în acest moment cuprinde preţuri de referinţă pentru mai mult de 45.000 de elemente, multe dintre acestea fiind îndreptate către practicarea unei agriculturi sustenabile şi minim invazive asupra mediului.

„Baza de date cu preţuri de referinţă este un instrument de lucru unic la nivel naţional, prin care AFIR facilitează şi simplifică în mod concret accesul fermierilor şi antreprenorilor la fondurile europene acordate pentru investiţii în agricultură şi pentru dezvoltarea mediului rural. Simplificarea realizată de AFIR constă în faptul că prin această Baza de date se permite beneficiarilor să achiziţioneze produsul pe care îl doresc, în mod direct fără a mai trece prin procedura de achiziţii, conform prevederilor procedurale în vigoare”, se mai precizează în comunicat.

Conform sursei citate, această modalitate de lucru reduce considerabil timpul de achiziţionare şi îi dă posibilitatea fermierului să îşi aleagă exact echipamentul de care are nevoie pentru eficientizarea investiţiei.

Modalitatea de actualizare şi de completare a Bazei de date a AFIR se realizează conform Ghidului Bazei de date cu preţuri de referinţă disponibil pe site-ul AFIR. AGERPRES/(AS – autor: Nicoleta Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Geoană: Încercările Rusiei de a vulnerabiliza România, prin imixtiunea în politica noastră internă, trebuie luate în serios

VIDEO România accesează Fondul European de Solidaritate, după furtunile care au făcut prăpăd în țara noastră