Cosmin Tudor (PAID): Creştere marginală a numărului de locuinţe asigurate în Vaslui şi Galaţi, în septembrie

Numărul de locuinţe asigurate prin poliţă de asigurare obligatorie (PAD) a crescut nesemnificativ după inundaţiile produse în judeţele Galaţi şi Vaslui, arată datele Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) consultate de AGERPRES.

Astfel, la nivel naţional, gradul de cuprindere în asigurări a urcat de la 23,20% la final de august până la un grad de 23,69% la final de septembrie. Numărul de locuinţe asigurate a crescut de la 2.255.237 la 2.303.082. Din acest grad, nivelul de asigurare în urban a crescut de la 30,19% la 30,73%, iar la nivel rural de la 14,48% la 14,91%.

„Istoria se repetă. Aşa cum s-a întâmplat şi anul trecut după cutremurele din Gorj, numărul de locuinţe asigurate este într-o creştere total nesemnificativă în raport cu numărul total de locuinţe din România (9,7 milioane). Nici măcar în judeţele puternic afectate nu se observă decât o creştere marginală a numărului de locuinţe asigurate şi, implicit, a gradului de cuprindere în asigurare a fondului locativ. Fără sprijinul activ al autorităţilor locale, al primăriilor, nu vom avea comunităţi puternice care se pot reface repede după un dezastru. Trebuie să transmitem tuturor proprietarilor că singurul instrument real de protecţie financiară împotriva dezastrelor este asigurarea. Nu există stat în lumea aceasta care să aibă fonduri suficiente să acopere şi infrastructura critică avariată dar şi proprietatea privată. Este nevoie de responsabilitate individuală încurajată strategic de către autorităţile statului”, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, directorul general adjunct al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), Cosmin Tudor.

În ceea ce priveşte daunele legate de inundaţiile din 14 septembrie în judeţele Galaţi şi Vaslui, până miercuri erau anunţate un număr de 358 de daune, din care 142 sunt locuinţe din materiale rezistente (tip A), iar restul de 216 sunt locuinţe din chirpici sau paiantă (tip B).

Din acestea au fost deja achitate 10 dosare, iar valoarea totală a acestor plăţi depăşeşte puţin suma de 280.000 de lei. AGERPRES/(AS – autor: George Bănciulea, editor: Andreea Marinescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

Sursa: www.agerpres.ro

Ciolacu: 560 de milioane de lei, alocaţi autorităţilor locale pentru cheltuieli cu servicii sociale

Înscrierea în Programul Casa Verde a devenit o adevărată ”olimpiadă” de IT (analiză)