Aderarea la Schengen, aproape imposibilă, dacă extremiștii fac Guvernul în Austria (vicepreședinte PE)

Partidul Libertății, formațiune cu rădăcini naziste, a obținut 29% la alegerile din Austria, față de 26 de procente cât au primit conservatorii cancelarului Karl Nehammer. Social-democrații sunt pe locul trei, cu 21%.

Austria s-a opus aderării României la Spațiul Schengen și a acceptat într-un final integrarea doar cu granițele aeriene și maritime.

Vicepreședintele Parlamentului European Victor Negrescu spune că ”acest rezultat este un motiv de îngrijorare, pentru că dacă extremiștii vor forma viitorul Guvern, atunci aderarea României la Spațiul Schengen și pe cale terestră devine, în opinia mea, aproape imposibilă”.

Eurodeputatul PSD Victor Negrescu declară că sunt trei scenarii pentru aderarea deplină a României: ”Avem un scenariu optimist, adică să profităm de acest context postelectoral, pentru a avea un vot tehnic, o aprobare tehnică a aderării României la Spațiul Schengen, cum s-a întâmplat și anul trecut, când tot la nivel tehnic am avut acel prim pas, prin intrarea în zona aeriană, în zona de liberă circulație”.

În opinia sa, ”avem un scenariu mai precaut, așteptăm formarea unei coaliții, sperăm să avem o coaliție proeuropeană și în contextul acesta am putea undeva spre finalul anului, poate, la începutul anului viitor, să avem un rezultat pozitiv și să fim primiți în zona de liberă circulație”.

Victor Negrescu atrage atenția că ”scenariul cel mai periculos pentru noi este ca extremiștii să intre la putere și să blocheze, așa cum au și declarat public, intrarea României în Spațiul Schengen”.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Fotbal: Demiterea lui ten Hag ar costa clubul Manchester United circa 16 milioane de lire sterline

Noul ministru de Externe al Japoniei, Takeshi Iwaya: ‘Sperăm să lucrăm reciproc pentru a construi o relaţie constructivă şi stabilă’