Durere și modificări ale formei sânilor? Ce boală gravă poate fi

Apariția unui nodul mamar, care se simte la palpare, modificări ale dimensiunii, formei sau colorației sânului, aspect modificat al mamelonului și chiar durere localizată persistentă sunt semne și simptome care pot indica o afecțiune a sânului, inclusiv un cancer mamar.

Dacă este descoperit din timp, prin controale medicale periodice și investigații specifice, cancerul de sân beneficiază de tratament cu viză curativă. Medicii recomandă ca femeile să efectueze periodic teste de screening pentru cancer mamar, prin ecografie mamară sau mamografie, în funcție de vârstă. Atunci când există deja o suspiciune de cancer de sân, medicul poate recomanda investigații avansate, inclusiv bipsie mamară. Pentru un rezultat cât mai corect, este bine ca pacientele să opteze pentru un centru specializat, dedicat, în care să aibă acces la toate metodele moderne de diagnostic și tratament pentru cancerul mamar.

Identificarea riscurilor genetice joacă un rol esențial în prevenție și alegerea tratamentului. O metodă inovatoare și esențială de detectare a riscului crescut pentru acest tip de cancer este o testare BRCA, indicată în urma unui consult genetic. Acest tip de investigație contribuie semnificativ la identificarea mutațiilor genelor BRCA1 și BRCA2, asociate cu o predispoziție ridicată pentru cancerul de sân și ovarian. În Laboratorul de Genetică Medicală SANADOR sunt realizate teste genetice BRCA din țesut tumoral, pentru identificarea mutațiilor somatice asociate cancerului de sân, investigație esențială pentru tratament oncologic țintit, cu rezultate bune și efecte secundare reduse.

Testarea genetică pentru mutațiile BRCA oferă informații valoroase despre riscul personal de a dezvolta cancer de sân. Testarea BRCA este recomandată mai ales femeilor care au istoric familial de cancer de sân sau ovarian, au fost diagnosticate cu cancer de sân la o vârstă tânără, sub 50 de ani, au rude apropiate care au avut mutații BRCA identificate sau un istoric familial de cancere multiple de sân, ovarian, de pancreas sau de prostată.

Prin identificarea unei mutații BRCA, pacientele pot lua decizii informate referitoare la prevenția cancerului, acestea pot opta pentru măsuri preventive, cum ar fi supravegherea medicală frecventă prin ecografii sau mamografii, dar și pentru stabilirea unui tratament personalizat. În cazul în care cancerul de sân a fost deja diagnosticat, testarea BRCA poate ghida în alegerea celei mai potrivite opțiuni terapeutice.

Atunci când există indicație pentru intervenție chirurgicală, medicul poate recomanda, în funcție de caz,  o procedură de lumpectomie, prin care se excizează doar tumora și se păstrează sânul, sau o intervenție chirurgicală complexă de mastectomie. Aceasta implică îndepărtarea completă a sânului afectat sau a ambilor sâni. Experiența echipei chirurgicale este foarte importantă pentru că în unele situații, atunci când diagnosticul și starea pacientei permit, operația poate fi completată de o intervenție de reconstrucție mamară cu proteze personalizate. De asemenea, chirurgul poate indica și o operație de sectorectomie cu sau fără limfodisecție.

La SANADOR, pacientele au acces la echipamente moderne, de ultimă generație, pentru screeningul și diagnosticul corect al cancerului mamar. La Spitalul Clinic SANADOR intervențiile chirurgicale pentru cancerul mamar sunt realizate de chirurgi cu o vastă experiență în chirurgia sânului. Dacă există indicație pentru tratament oncologic, pacientele beneficiază la Centrul Oncologic SANADOR de toate procedurile recomandate.

Luna octombrie este dedicată conștientizării cancerului de sân la, un moment esențial pentru a atrage atenția asupra importanței prevenției, depistării precoce și sprijinului oferit femeilor cu această boală. Cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei, dar prin diagnosticare timpurie și tratament adecvat, boala poate fi tratată cu succes. Academia de Senologie SANADOR asigură pacientelor acces la metode moderne de diagnostic și tratament al cancerului de sân, fiind primul centru de specialitate din România recunoscut ca membru deplin în Rețeaua Internațională a Centrelor Senologice.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Burduja: Am discutat cu conducerea E.ON; a spus că nu a luat o decizie,dacă vând sau nu divizia de furnizare din România

Șeful ONU, declarat persona non grata de Israel: i-a fost interzisă intrarea în țară