OIM: Peste 700.000 de persoane strămutate în Haiti, dintre care jumătate copii

La începutul lui septembrie, OIM, agenţie subordonată ONU, înregistra 702.973 de persoane strămutate. Aceasta reprezintă o creştere cu 22 de puncte procentuale în raport cu situaţia din luna iunie, subliniază organizaţia într-un comunicat.

„Creşterea puternică a strămutărilor subliniază nevoia urgentă de un răspuns umanitar susţinut”, a declarat Gregoire Goodstein, responsabil al ONU în Haiti. „Îndemnăm comunitatea internaţională să întărească sprijinul pentru populaţiile strămutate din Haiti şi comunităţile de primire, care continuă să dea dovadă de o rezilienţă remarcabilă în faţa acestor provocări”, a adăugat el.

Majoritatea persoanelor strămutate în Haiti, circa 75%, sunt acum găzduite în alte provincii ale ţării, numai regiunea Marele Sud găzduind de una singură 45% dintre toate persoanele strămutate, explică agenţia.

Capitala Port-au-Prince, „unde situaţia rămâne precară şi imprevizibilă, găzduieşte un sfert dintre strămutaţii ţării, care locuiesc adesea în situri suprapopulate, cu puţin sau fără acces la serviciile de bază”.

Explicația OIM

Comunităţile de primire „continuă să achite costurile acestei crize”, subliniază OIM, amintind că 83% dintre persoanele strămutate sunt în prezent găzduite de familii.

„Presiunea pe resurse este imensă, majoritatea gospodăriilor de primire semnalează dificultăţi importante, în special penurii alimentare, centre de sănătate debordate şi o lipsă de provizii esenţiale pe pieţele locale”, insistă organizaţia ONU.

Situaţia privind securitatea rămâne critică în Haiti, în pofida înfiinţării şi desfăşurării unei Misiuni multinaţionale de sprijin pentru securitate (MMAS) condusă de Kenya.

Drumurile naţionale sunt în continuare ocupate de bande armate, care controlează marea majoritate a capitalei.

Haiti, deja ţara cea mai săracă din regiune, se confruntă de multă vreme cu violenţe dintre bandele criminale, însă în ultimele luni acestea s-au înmulţit şi au agravat şi mai mult o criză umanitară cvasi permanentă.

Aceste bande sunt acuzate de numeroase crime, violuri, jafuri şi răpiri pentru răscumpărări.

FOTO Traficul spre ieșirea din țară, blocat: O persoană a murit, iar alte trei sunt rănite în urma unui accident pe A1

FOTO Primul eșec pentru armata israeliană în Liban: IDF se retrage, după ce Hezbollah își trimite trupele de elită în luptă