FOTO Primul eșec pentru armata israeliană în Liban: IDF se retrage, după ce Hezbollah își trimite trupele de elită în luptă

Potrivit IDF, Divizia 98 desfășoară operațiuni limitate în mai multe zone din sudul Libanului. De exemplu, soldații Brigăzii de Comando au distrus un lansator de rachete, explozibili și alte echipamente Hezbollah.

Unitățile terestre sprijinite de Forțele Aeriene au eliminat avioanele de vânătoare inamice cu ajutorul muniției de înaltă precizie, precum și în „lupte corp la corp”. IDF a notat că un total de 150 de facilități de infrastructură inamice au fost distruse, inclusiv un post de comandă, un depozit de arme și lansatoare de rachete.

Hezbollah și-a trimis unitatea de elită

Surse ale canalului de televiziune libanez LBCI au anunțat pe de altă parte că unitatea de elită a Hezbollah – Forțele Al-Hajj Radwan – a atacat trupele israeliene, care au încercat să pătrundă în orașul Odayse, situat în spatele liniei de demarcație. După un schimb de focuri de la distanță apropiată, armata israeliană a decis să se retragă, în timp ce își evacua soldații răniți.

Alte puncte fierbinți pe front

Gruparea şiită libaneză pro-iraniană Hezbollah a transmis miercuri că duce lupte împotriva forţelor israeliene infiltrate în sudul Libanului, armata libaneză confirmând în acest timp doar o scurtă incursiune a trupelor israeliene, deşi relatările dinspre partea israeliană sugerează operaţiuni mai ample, dar totuşi limitate, potrivit agenţiilor AFP şi EFE, conform Agerpres.

Este prima dată când Hezbollahul vorbeşte despre lupte directe cu trupele israeliene după ce liderul acestei grupări, Hassan Nasrallah, a fost ucis săptămâna trecută într-un puternic bombardament israelian asupra buncărului în care se afla în apropiere de Beirut.

Într-un comunicat emis miercuri, gruparea pro-iraniană afirmă că se luptă cu armata israeliană care s-a infiltrat în satul de graniţă Maroun al-Ras, după ce a susţinut mai devreme că a respins o tentativă israeliană de infiltrare într-un alt sat tot în zona de graniţă. Hezbollah a revendicat de asemenea mai mult de zece atacuri cu rachete sau artilerie asupra unor poziţii şi puncte de concentrare ale armatei israeliene în nordul Israelului şi în zona oraşului Haifa.

De partea sa, armata libaneză afirmă că soldaţii israelieni au efectuat miercuri o scurtă incursiune în două puncte din sudul Libanului. „O forţă a inamicului israelian a trecut Linia albastră (care separă cele două ţări) pe o distanţă de aproximativ 400 de metri pe teritoriul libanez” în două sectoare „şi s-a retras după o scurtă perioadă de timp”, se arată într-un comunicat al armatei.

După aproape două săptămâni de bombardamente aeriene intense asupra unor ţinte ale Hezbollah în sudul şi estul Libanului, care au provocat peste o mie de morţi, inclusiv civili, şi o operaţiune spectaculoasă prin care au fost detonate de la distanţă mii de dispozitive de comunicaţii ale acestei grupări, acţiune soldată cu zeci de morţi şi mii de răniţi, de asemenea numeroşi civili, armata israeliană a anunţat luni lansarea unei serii de „incursiuni terestre limitare, localizate şi selective” împotriva grupării Hezbollah în sudul Libanului, dar este încă neclară anvergura reală a acestora şi a confruntărilor directe.

Israelul susţine totuşi că a reuşit să pătrundă în obiective şi tuneluri ale grupării pro-iraniene în urma operaţiunilor despre care afirmă că le efectuează de circa un an.

Telecabina de la Cetatea Deva, oprire temporară până sâmbătă

Adrian Câciu spune că UE trebuie să intervină rapid în problema deficitului din România: Cheltuielile pe investiții sunt mari!