VIDEO Joe Biden taie entuziasmul Israelului: președintele SUA nu sprijină un atac vehiculat în Iran (hartă)

„Răspunsul este nu”, a spus Biden când a fost întrebat despre perspectiva ca Israelul să lanseze un atac de represalii asupra siturilor legate de programul nuclear al Iranului, informează CNN.

El a declarat că Statele Unite vor discuta cu israelienii despre modul în care ar putea răspunde la atacul cu rachete al Iranului.

El a declarat că toți membrii Grupului celor 7, cu care a discutat într-o convorbire telefonică mai devreme miercuri, au fost de acord că Israelul ar trebui să „răspundă proporțional”.

Președintele american Joe Biden spune că probabil va vorbi cu premierul Benjamin Netanyahu „relativ curând”, după atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului. „Probabil că voi vorbi cu el relativ curând”, a declarat Biden, citat de CNN

Biden și Netanyahu au vorbit ultima dată la 21 august, potrivit datelor transmise de Casa Albă. De atunci, situația din regiune a devenit dramatic mai tensionată, Israelul încercând să degradeze Hezbollah în Liban.

Biden a declarat că SUA oferă sfaturi direct oficialilor israelieni cu privire la răspunsul potențial al țării la atac.

„Vom discuta cu israelienii despre ceea ce vor face”, a declarat Biden. „Am vorbit tot timpul cu oamenii lui Bibi”, a adăugat el, folosind porecla lui Netanyahu, conform Mediafax.

În ultimul an, convorbirile telefonice dintre Biden și Netanyahu au devenit uneori tensionate, deoarece cei doi au divergențe cu privire la acțiunile Israelului în Gaza.

Context

În atacul de marți, aproximativ 181 de rachete balistice au fost lansate din Iran asupra Israelului, majoritatea fiind interceptate de sistemele de apărare israeliene. Atacul are loc la aproape un an după debutul conflictului cu Hamas, și într-un moment de ofensivă israeliană împotriva Hezbollah în Liban.

Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că „Iranul a comis o mare greșeală și va plăti pentru asta”, fără a specifica însă detalii despre natura exactă a răspunsului.

Israel ia în considerare lovituri asupra infrastructurii strategice iraniene, ca răspuns la atacul cu 181 de rachete balistice lansat de Iran, relatează The Times of Israel.

Conform unor surse oficiale citate de Times of Israel, Israelul ia în vizor infrastructuri strategice iraniene, precum platformele petroliere sau nucleare, atacuri asupra sistemelor de apărare aeriană ale Iranului, dar și asasinate țintite pe liderii iranieni implicați în atacuri.

Sursa: www.stiripesurse.ro

VIDEO șocant: Rusia ar fi lansat cea mai mare bombă non-nucleară în Ucraina (surse pro-Kremlin)

Mihai Lixandru (FCSB) – Cred că putem repeta meciul bun din prima etapă şi cu PAOK