Buzău: Zeci de persoane plătite cu tichete de activităţi casnice eliberate de AJOFM

Aproximativ 100 de persoane au achiziţionat de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Buzău tichete de activităţi casnice în valoare de 15 lei fiecare, cu care au plătit prestarea unor servicii de către persoane fizice, în diverse domenii, de la îngrijirea persoanelor la domiciliu, hrănirea animalelor de companie, până la activităţi de grădinărit.

Potrivit AJOFM, noţiunea de activitate casnică se referă la o activitate ocazională, necalificată, desfăşurată de un prestator în gospodăria beneficiarului casnic, la domiciliul prestatorului sau în alt loc necesar desfăşurării acesteia. Beneficiarii sunt persoane fizice care pot angaja alte persoane ca prestatori de activităţi casnice în baza unor tichete eliberate de instituţie.

„Atât beneficiarii cât şi prestatorii casnici se înregistrează pe platforma electronică de evidenţă a activităţilor casnice utilizând o adresă de email şi o parolă. Această platformă poate fi accesată pe adresa https://tichete.anofm.ro/ şi permite efectuarea digitală a tuturor tranzacţiilor legate de tichete (achiziţionare, înregistrarea orelor de lucru), de înregistrarea detaliilor privind activitatea lucrătorilor casnici. Beneficiarii pot cumpără tichete de activităţi casnice în valoare de 15 lei fiecare de la sediul AJOFM din judeţul de domiciliu şi vor remunera prestatorii casnici cu aceste tichete pentru activităţi ca: curăţenia/igienizarea locuinţei, îngrijire persoane dependente, spălare maşini şi curăţare grădini, toaletarea pomilor, plantarea pomilor, arborilor şi arbuştilor, tăierea şi despicarea lemnelor pentru foc, hrănirea şi/sau îngrijirea animalelor de companie, călcatul rufelor, etc. Se poate înscrie ca prestator casnic orice persoană care a împlinit 16 ani şi care doreşte să aibă sau să-şi suplimenteze veniturile prin prestarea, ocazional, de activităţi casnice necalificate. Prestatorii casnici pot fi persoane fizice inactive, în căutarea unui loc de muncă sau fără contract de muncă înregistrat în Revisal”, a transmis, pentru AGERPRES, AJOFM Buzău.

După ce persoanele angajate prestează muncă în favoarea beneficiarilor, primesc tichetele valorice pe care le pot răscumpăra la sediul AJOFM.

„Până la această oră sunt înregistraţi 99 de beneficiari şi 67 de prestatori adică 99 de persoane au cumpărat tichete de la AJOFM, acele tichete pentru prestatorul casnic şi au angajat 67 de persoane care să desfăşoare în gospodărie diferite activităţi cum ar fi curăţenie, igienizare, îngrijire animale de companie etc…Au fost răscumpărate 78 de tichete până acum. Fiecare dintre noi aveam la un moment dat nevoie de cineva care să ne ajute într-un domeniu, să toaleteze pomii, să îngrijească un copil, să ajute la cules. Aceste relaţii de muncă sunt între două persoane fizice, numai că în acest caz nu îi dau banii direct în mână, şi se evită evaziunea fiscală. Merg la AJOFM, cumpără un anumit număr de tichete, fizic sau online care costă 15 lei. Cumpăr 100 de tichete, am deja 1.500 de lei sub formă de tichete. Persoana respectivă a prestat o muncă şi le ofer ulterior ca recompensare a muncii, iar persoana vine la AJOFM unde le decontează”, a declarat, pentru AGERPRES, directorul AJOFM, Ionel Tociu.

Agenţia apreciază că avantajul pe care îl aduce înrolarea în platformă şi prestarea activităţilor în baza tichetelor este faptul că prestatorii casnici beneficiază de asigurări de pensie şi de sănătate, cu condiţia preschimbării a cel puţin 85 de tichete de activităţi casnice, respectiv 1.275 de lei/lună. Din valoarea de 15 lei a unui tichet, 3 lei reprezintă contribuţiile prestatorului la bugetul de stat, impozit şi CAS, fără să fie nevoie de un contract de muncă între părţi.

„Aceste persoane vor fi asigurate în domeniul pensiilor şi vor avea asigurări de sănătate. Este un segment nereglementat până acum care în occident funcţionează foarte bine”, a subliniat Ionel Tociu.

Legea nr. 111/2022 din 21 aprilie 2022 stabileşte cadrul legal pentru modul în care persoanele fizice pot desfăşura activităţi casnice în schimbul unei remuneraţii acordate sub formă de tichete de activităţi casnice, valoarea nominală a unui tichet fiind de 15 lei. AGERPRES/(A, AS-autor: Florin Zafiu, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Corona Braşov continuă parcursul perfect în campionat

Livrările trimestriale de vehicule ale Tesla dezamăgesc, înaintea dezvăluirii robotaxiului companiei