Oamenii de ştiinţă au salvat ADN-ul uman pe un cristal care poate rezista miliarde de ani

Cercetătorii britanici au reuşit să stocheze toate informaţiile ADN-ului uman într-un cristal, care ar putea fi folosit pentru a readuce umanitatea la viaţă după o posibilă extincţie.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Southampton au folosit lasere pentru a inscripţiona datele pe un cristal 5D, care, spre deosebire de alte formate de stocare, nu se degradează în timp.

„Spre deosebire de marcarea doar pe suprafaţa unei bucăţi de hârtie 2D sau bandă magnetică, această metodă de codificare foloseşte două dimensiuni optice şi trei coordonate spaţiale pentru a scrie în tot materialul” susţin oamenii de ştiinţă britanici.

Cristalele de memorie 5D pot stoca până la 360 terabytes de informaţii, iar formatul a fost premiat cu recordul mondial Guinness pentru cel mai durabil material de stocare a datelor în 2014.

Acesta este unul dintre cele mai durabile materiale din punct de vedere chimic, dar şi termic de pe Pământ. Cristalul poate rezista unor forţe masive, temperaturi extreme şi chiar expunerii la radiaţii cosmice.

Cristalul cu memorie 5D inscripţionat de cercetători a fost stocat în arhiva Memoria Omenirii – o capsulă a timpului specială dintr-o peşteră de sare din Hallstatt, Austria.

Echipa speră că această metodă va putea fi folosită în viitor pentru a înregistra genomurile speciilor de plante şi animale care se confruntă cu extincţia.

Taifunul Krathon atinge uscatul în Taiwan. Doi morţi şi 100 de răniţi

Palatul Kensington dă publicităţii o fotografie cu Kate îmbrăţişând o adolescentă bolnavă de cancer