Mihaela Geoană: Depistarea şi prevenţia cancerului de col sunt încă la nivel foarte redus în România

Preşedintele Fundaţiei Renaşterea, Mihaela Geoană, a declarat miercuri că în România depistarea şi prevenţia în ceea ce priveşte cancerul de col uterin sunt încă la nivel foarte redus.

 

 

„Situaţia în România s-a îmbunătăţit considerabil în ce priveşte percepţia populaţiei, accesul la prevenţie prin vaccinare dar suntem încă pe locuri nedorite în ce priveşte şi incidenţa şi mortalitatea. Dacă mă refer doar la cancerul de col uterin, incidenţa este de 2,5 ori mai mare în România decât în media ţărilor Uniunii Europene iar mortalitatea de patru ori mai mare. Vedem din experienţa altor ţări că incidenţa poate fi redusă prin screening populaţional şi vaccinare. Vorbesc aici de cancerul de col. În România, atât depistarea cât şi prevenţia sunt încă la nivel foarte redus”, a afirmat reprezentantul Fundaţiei Renaşterea la Aspen Healthcare Summit, eveniment organizat de Institutul Aspen România.

Ea a spus că un studiu publicat anul acesta arată că vârsta medie la care încep probleme de sănătate în România este 57,8 ani versus 63,6 ani în UE şi doar 80 de români din 1.000 efectuează investigaţii imagistice versus 240 la mia de locuitori în Uniunea Europeană.

În opinia sa, tehnologia poate fi o soluţie pentru accesul populaţiei din zone rurale la servicii medicale.

„Tehnologia a evoluat iar în epoca digitalizării telemedicina poate fi soluţie pentru accesul populaţiei din zone rurale la servicii medicale. Ieri am împlinit 23 de ani de activitate şi am inaugurat încă o unitate mobilă. Este dotată cu un mamograf digital şi transmite imaginile la centrul medical din Bucureşti, unde sunt citite, interpretate de medicul radiolog. Experienţa celorlalte două unităţi mobile ne arată că în comunicarea targhetată cu beneficiarii, colaborând cu medicii de familie la nivel local şi cu autoritatea locală, răspunsul populaţiei a fost foarte bun şi adresabilitatea foarte bună. Am fost în 72 de localităţi şi mai efectuat 39.800 de investigaţii”, a arătat Mihaela Geoană.

 

 

Dacă se oferă acces gratuit la diagnostic şi dacă se investeşte în prevenţie, precum vaccinarea, a mai spus ea, se pot îmbunătăţi cifrele în ceea ce priveşte cancerul de col uterin România.

„Cred că dacă oferim acces gratuit la diagnostic, dacă investim în prevenţie, cum e vaccinarea, cum este depistarea precoce în cazul cancerului de col, putem îmbunătăţi cifrele în România. După experienţa noastră şi, cum v-am spus, este experienţa unor neprofesionişti, dar la firul ierbii ce putem face noi mai bine pentru a reduce decalajul în ce priveşte accesul la servicii de sănătate faţă de media ţărilor Uniunii Europene, closing the gabb, cum văd că este tema noastră, sunt campaniile de comunicare ţintite pentru programele de screening şi prevenţie respectiv vaccinare atât pentru populaţie, cât şi pentru specialişti din domeniul medical”, a mai afirmat Mihaela Geoană.

Potrivit acesteia, este necesară cooperarea strânsă între autorităţi, ONG-uri, specialişti în sănătate şi cei în comunicare pentru combaterea ştirilor false şi a campaniilor care întrerup „fluxul firesc al lucrurilor”. AGERPRES/(A – autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

 

Foto (c): CRISTIAN NISTOR / AGERPRES FOTO

 

Mai multe fotografii pe AGERPRES FOTO

Sursa: www.agerpres.ro

Bursa de la Bucureşti a deschis cu creşteri pe majoritatea indicilor şedinţa de joi

Cristina Prună: E greu atunci când legislaţia se schimbă mult prea des; e complicată această impredictibilitate