Fisură majoră între Rusia și Arabia Saudită: Arabii pregătesc o lovitură de proporții pentru Vladimir Putin

Moscova va fi lipsită de fonduri pentru a-și gestiona economia de război dacă Arabia Saudită își îndeplinește planurile de creștere a producției de țiței pentru a-și proteja propria poziție de lider mondial în domeniul petrolului.

Riadul este din ce în ce mai frustrat de eșecul altor state petroliere de a coordona reducerea ofertei pentru a crește prețul petrolului la aproximativ 100 de dolari pe baril – față de 70 de dolari în prezent. Marii jucători din piața petrolului susțin că Arabia Saudită este pregătită să răspundă ”prin a-și încorda mușchii” și a întoarce foaia împotriva producătorilor mai mici, exportând ea însăși mai mult petrol pentru a acapara cote de piață și profituri, chiar dacă prețurile scad.

Această strategie ar putea scufunda prețurile petrolului și ar putea aduce vești proaste președintelui rus Vladimir Putin. În ultimul deceniu, petrolul și gazele au reprezentat cea mai mare sursă de venituri pentru statul rus, constituind până la jumătate din bugetul țării.

Mikhail Krutikhin, un analist energetic rus stabilit în Norvegia, a declarat că posibila mișcare a Arabiei Saudite reprezintă „un risc enorm” pentru bugetul de stat al Moscovei, din cauza dependenței sale covârșitoare de veniturile din petrol. Și este doar unul dintre mai mulți factori imprevizibili la orizont, inclusiv alegerile prezidențiale din SUA.

„Așa că trebuie să stăm acum și să așteptăm – să ne aprovizionăm cu popcorn”, a spus el.

rabia Saudită „înțelege foarte bine faptul că rușii nu respectă cererea de reducere a producției, așa că își fac propriile planuri”, a adăugat Krutikhin.

 

Marius Dunca, senator: Parteneriatul dintre stat și privat este cheia dezvoltării economice a României!

IMM-urile duc o ‘luptă de supravieţuire’ (analiză)