Operațiune comună a SUA, Iordaniei și Irakului – Tânără yazidi, eliberată după 11 ani de captivitate

Comform Reuters, femeia face parte din străvechea minoritate religioasă yazidi, răspândită mai ales în Irak și Siria, care a suferit pierderi devastatoare, cu peste 5.000 de membri uciși și alte mii răpiți într-o campanie din 2014 despre care ONU a declarat că a constituit un genocid.

Ea a fost eliberată după mai mult de patru luni de eforturi, care au inclus mai multe încercări eșuate din cauza situației dificile de securitate generate de ofensiva Israelului în Gaza, a declarat pentru Reuters Silwan Sinjaree, șeful de cabinet al ministrului irakian de externe.

Oficialii nu au oferit detalii cu privire la modul în care a fost eliberată în cele din urmă, iar oficialii ambasadei iordaniene și americane la Bagdad nu au răspuns imediat solicitărilor de comentarii.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că, pe 1 octombrie, Statele Unite „au ajutat la evacuarea în siguranță din Gaza a unei tinere femei yazidite pentru a fi reunită cu familia sa în Irak.”

Purtătorul de cuvânt a adăugat că tânăra a fost răpită din casa ei din Irak la vârsta de 11 ani și vândută și traficată în Gaza. Răpitorul ei a fost ucis recent, permițându-i să scape și să solicite repatrierea.

Sinjaree a declarat că femeia se află într-o stare fizică bună, dar că a fost traumatizată de timpul petrecut în captivitate și de situația umanitară gravă din Gaza. De atunci, ea s-a reunit cu familia sa în nordul Irakului, a adăugat el.

Mai mult de 6.000 de yazidi au fost capturați de militanții Statului Islamic din regiunea Sinjar din Irak în 2014, mulți dintre aceștia fiind vânduți ca sclavi sexuali sau antrenați ca soldați copii și duși peste granițe, inclusiv în Turcia și Siria.

De-a lungul anilor, mai mult de 3.500 au fost salvați sau eliberați, potrivit autorităților irakiene, iar aproximativ 2.600 sunt încă dați dispăruți. Mulți sunt considerați morți, dar activiștii yazidi afirmă că ei cred că sute sunt încă în viață.

Opt state americane ar putea interzice explicit votul la prezidenţiale celor care nu au cetăţenia SUA

Mehedinţi: Bărbat arestat pentru trafic de cocaină şi canabis, aduse într-un colet din Spania