Franţa restituie Madagascarului oseminte umane din perioada colonizării, printre care craniul regelui Toera

„Franţa doreşte să răspundă la această aşteptare”, a declarat presei ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, salutând un „moment istoric”, alături de omoloaga sa malgaşă, Volamiranty Donna Mara.

Joi a fost înfiinţat un comitet ştiinţific comun din cele două ţări pentru studierea cererii formulate de Madagascar de a recupera craniul regelui Toera, decapitat în 1897 de trupele franceze în timpul primelor zile ale colonizării insulei.

La finalul acestui proces, a cărui durată nu a fost precizată, comisia va emite un aviz ministrului francez care poate decide restituirea osemintelor aparţinând regelui Toera şi a doi lideri ai grupului etnic Sakalava, păstrate în prezent la Muzeul Naţional de Istorie Naturală din Paris.

Aceste rămăşiţe sunt „de o importanţă crucială” pentru populaţia malgaşă, a declarat Volamiranty Donna Mara.

Rachida Dati a subliniat la rândul său că aceste politici de restituire aduc o „împăcare a memoriei”.

Acest proces este primul iniţiat în baza legii-cadru adoptate în Franţa la sfârşitul anului 2023 care permite, fără a trece prin Parlament, derogarea de la principiul inviolabilităţii colecţiilor publice în vederea restituirii rămăşiţelor umane.

În acelaşi an a fost adoptată în Parlament o lege-cadru privind restituirea bunurilor jefuite de la evrei în timpul ocupaţiei naziste în Franţa.

Însă un al treilea text, privind bunurile coloniale păstrate în colecţiile publice, nu a fost încă finalizat, aminteşte AFP.

Sursa: www.stiripesurse.ro

Sibian cu probleme medicale, dispărut de acasă de miercuri seara, găsit mort într-un pârâu

VIDEO IDF lansează ‘jihadul’ împotriva Hezbollah: Sediul serviciului secret al grupării, atacat puternic cu avioane