Reuters: Echipa lui Navalnî îl acuză pe denigratorul lui Geoana de legături cu serviciile rusești

Potrivit Fundației Anticorupție, scopul a fost de a-l incapacita pe Volkov și de a-l preda serviciilor de securitate ruse, scrie Reuters și publicația rusă independentă Moscow Times.

Înainte de atac, Nevzlin i-a trimis amenințări lui Volkov. Volkov și alți angajați ai FBK – Maria Pevcihih și Ivan Jdanov – au fost, de asemenea, supravegheați timp îndelungat, iar rapoarte despre ei au fost trimise periodic omului de afaceri de către directorul Andrei Matus. Matus, pe care canalul de Telegram „VChK-OGPU” îl numește un „rezolvator” profesionist, a fost cel care a furnizat în cele din urmă FBK corespondența și înregistrările audio care confirmă implicarea lui Nevzlin.

Conform planului, Volkov urma să fie bătut „să ajungă în scaunul cu rotile” și apoi transportat pe mare în Rusia și predat FSB-ului. După comiterea infracțiunii, informațiile privind autorii și intermediarii urmau să fie predate poliției pentru a le acoperi urmele.

În cadrul anchetei, o atenție deosebită a fost acordată analizei corespondenței, luându-se în considerare stilul de vorbire al lui Nevzlin, argoul tipic și punctuația unică. O parte din corespondență a fost realizată din contul Arye Bar Am, care probabil îi aparține lui Nevzlin. Materialul a fost transmis altor jurnaliști de investigație, precum Mihail Maglov și Hristo Grozev, pentru verificare.

Nevzlin a fost legat și de alte atacuri asupra personalităților opoziției din străinătate. Anchetatorii FBK au găsit potriviri în datele primite de la Matus cu multe detalii despre incidente similare, inclusiv datele și mișcările celor implicați.

FBK a transmis informații agențiilor de aplicare a legii din țările pe care Nevzlin le vizitează, cu o cerere de arestare și aducere în judecată.

Atacul asupra lui Volkov a avut loc pe 12 martie în apropierea locuinței sale din Vilnius. Atacatorul a spart geamul mașinii politicianului, l-a stropit gaz și l-a bătut cu un ciocan. Volkov s-a ales cu un braț rupt. El a numit incidentul „Salutările gangsterilor lui Putin din Sankt Petersburg” și a spus că nu va renunța.

Departamentul pentru Securitatea Statului al Lituaniei a declarat că Volkov a fost atacat de un bărbat recrutat de serviciile ruse de informații și a cerut celorlalți membri ai opoziției să-și consolideze măsurile de securitate. În dosar au fost reținuți doi cetățeni polonezi și un belarus, care este considerat organizatorul atacului.

Fostul coproprietar al lui YUKOS Leonid Nevzlin i-ar fi putut da mită investigatorului-șef al FBK , Roman Vidiukov, pentru a-i trimite informații despre transferurile lui Alksei Navalnîi între colonii și starea politicianului. Despre acest lucru i s-a spus Fundației Anticorupție ”reparatorul” Andrei Matus, care a oferit fondului acces la arhiva corespondenței lui Nevzlin. Cu toate acestea, faptul că Nevzlin l-a supravegheat pe Navalnîi nu este confirmat de corespondența scursă sau de alte documente, clarifică FBK.

Nevzlin este un fost manager al lui Yukos, care locuiește în Israel din 2003. În 2008, un tribunal din Rusia l-a condamnat în lipsă la închisoare pe viață pentru organizarea crimelor. După aceasta, Moscova a încercat în mod repetat să obțină extrădarea antreprenorului, dar fără rezultat. Hodorkovski, într-un interviu cu Yuri Dudya, l-a numit pe Nevzlin „mai mult decât o rudă”.

Active Watch dă de pământ cu Mircea Geoană: NU e victima, e artizanul unei acțiuni de compromat contra unor jurnaliști

Bolivia – Evo Morales, protejat de cultivatori de coca pentru a nu fi arestat