Bolivia – Evo Morales, protejat de cultivatori de coca pentru a nu fi arestat

„Fraţii şi surorile” din Chapare „s-au mobilizat în mod clandestin, ei au devenit gardienii, gărzile de corp, apărătorii vieţii lui Evo Morales”, a declarat fostul său ministru de interne Carlos Romero.

Romero a dezvăluit că Morales este vizat de cel puţin cinci proceduri judiciare, lansate de guvern în ultimele două săptămâni.

El este urmărit de Biroul procurorului din Tarija (sud), care a emis un mandat de arestare împotriva lui pentru presupuse fapte de trafic de persoane şi trafic de migranţi.

Potrivit lui Romero, militari şi poliţişti sunt mobilizaţi începând de sâmbătă în Chapare, regiune unde se cultivă coca şi unde trăieşte Morales, pentru a-l aresta, ceea ce i-a determinat pe susţinătorii săi să organizeze protecţia fostului preşedinte, azi în vârstă de 64 de ani.

Decizia Ministerului Public de la Tarija de a-l aresta pe Morales a dus la revocarea procuroarei, Sandra Gutierrez, a declarat aceasta pentru presă.

Potrivit Sandrei Gutierrez, această decizie a fost anulată printr-un recurs judiciar înaintat în favoarea liderului indigen la Departamentul din Santa Cruz (est).

Morales a guvernat Bolivia între 2006 şi 2019 şi apoi a favorizat triumful succesorului său Luis Arce, fostul său ministru al economiei, aflat în noua funcţie din 2020.

Astăzi în conflict, cei doi lideri îşi dispută conducerea partidului de stânga aflat la putere şi candidatura acestei formaţiuni pentru prezidenţialele din august 2025.

Morales vrea să candideze din nou chiar dacă justiţia i-a interzis aceasta şi încearcă, susţinut de o aripă a partidului său, să facă tribunalele să cedeze.

 

Luna trecută, fostul preşedinte a condus un marş la care au participat mai multe mii de susţinători ai săi şi care a ajuns până în capitală, La Paz, după un parcurs presărat cu ciocniri violente cu opozanţi, soldate cu cel puţin 36 de răniţi.

Reuters: Echipa lui Navalnî îl acuză pe denigratorul lui Geoana de legături cu serviciile rusești

BBC anulează un interviu cu Boris Johnson după o greşeală „jenantă”