Focar de virus Marburg în Rwanda: Europa se teme de posibile cazuri, după ce bacteria a ucis sute de oameni în țările africane / Nu există vaccin sau tratament

  • Context: Boala cu virusul Marburg, care este similară cu Ebola, a ucis sute de oameni în ultimii ani, mai ales în țările africane. Virusul este fatal pentru aproximativ jumătate dintre persoanele pe care le infectează, potrivit datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Cel mai recent focar a fost detectat în septembrie 2024, marcând prima dată când au fost găsite cazuri în Rwanda.

În prezent, există 27 de cazuri confirmate alături de cele nouă decese.

Aproximativ 300 de persoane sunt, de asemenea, monitorizate, după ce au fost în contact strâns cu pacienții infectați.

Temeri în Europa

Au existat temeri că boala a ajuns în Germania, deoarece pasagerii au fost evacuați dintr-un tren după ce un bărbat cu antecedente recente de călătorie în Rwanda a dezvoltat simptome asemănătoare gripei.

Cele două persoane care se temeau că ar fi infectate au fost evacuate din tren de echipajul cu echipament de protecție, dar ulterior au fost testate negativ.

Unul dintre cei 300 monitorizați a călătorit și el din Rwanda în Belgia, dar nu este considerat a fi un risc pentru sănătatea publică după finalizarea perioadei de monitorizare de 21 de zile.

Majoritatea victimelor focarului actual au fost lucrători din domeniul sănătății dintr-o unitate de terapie intensivă a spitalului, a confirmat ministrul sănătății din Rwanda.

Într-o declarație de la sfârșitul lunii septembrie, ministerul a declarat că „monitorizează îndeaproape situația” cu investigații în curs de desfășurare pentru a determina „originea infecției”.

O actualizare de la OMS a confirmat că șapte din cele 30 de districte ale Rwandei au raportat cazuri. Dintre aceștia, peste 70% sunt lucrători din domeniul sănătății din două unități de sănătate din capitala Kigali.

Mai multe dintre aceste districte sunt situate la granița cu Rwanda, spune organizația, crescând riscul de răspândire în țările din Africa de Est: RDC – care se confruntă deja cu un focar de variolă – Tanzania și Uganda.

Ca răspuns la rapoarte, directorul general al OMS, Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat: „OMS își intensifică sprijinul și va lucra cu guvernul din Rwanda pentru a opri răspândirea virusului și pentru a proteja persoanele expuse riscului”.

Autoritățile rwandeze au limitat acum dimensiunile înmormântărilor pentru victimele virusului pentru a preveni răspândirea bolii. Nu mai mult de 50 de persoane se pot aduna acum pentru ceremonii, în timp ce pacienții din spital nu vor avea voie să viziteze timp de două săptămâni și doar un îngrijitor la un moment dat.

OMS a declarat că riscul focarului este „foarte mare la nivel național, ridicat la nivel regional și scăzut la nivel global”.

Care sunt simptomele bolii cu virusul Marburg?

Boala cu virusul Marburg este foarte contagioasă și poate provoca febră hemoragică, cu o rată a mortalității de până la 88%. În prezent nu există vaccin sau tratament specific.

Timpul dintre infecție și debutul simptomelor poate varia și este de obicei între două și 21 de zile.

Acestea vor fi resimțite „brusc”, spune OMS, începând cu febră mare, dureri de cap severe și dureri musculare.

Mai multe simptome apar de obicei după alte trei zile, incluzând de obicei:

  • diaree apoasă
  • dureri de stomac
  • Greață
  • Vărsături

OMS scrie că în această fază „aspectul pacienților în această fază a fost descris ca prezentând trăsături desenate ca niște fantome, ochi adânci, fețe inexpresive și letargie extremă”.

Între cinci și șapte zile, vor începe de obicei forme de sângerare și, în cazurile fatale, pierderea severă de sânge va provoca moartea. Aceasta va fi sub formă de sânge în vărsături, fecale și mai multe orificii.

Boala a fost recunoscută inițial în 1967 în urma a două focare mari simultane în Marburg și Frankfurt în Germania și în Belgrad, Serbia.

Se crede că boala rezultă inițial din expunerea prelungită a omului la peșteri sau mine locuite de coloniile de lilieci Rousettus.

40.900 de euro pentru o viață fără durere: Ajut-o pe Denisa să-și recâștige copilăria

CS Unirea Sânnicolau Mare, calificată în turul al doilea al Cupei României