Dorin Recean: România ajută Republica Moldova continuu şi necondiţionat; a fost întotdeauna un partener de nădejde

Aprofundarea parteneriatului cu România reprezintă „o garanţie” pentru accelerarea procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, a declarat, vineri, premierul Dorin Recean, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute alături de premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită la Chişinău.

„Aprofundarea parteneriatului dintre Republica Moldova şi România în plan economic, comercial şi de infrastructură reprezintă o garanţie pentru accelerarea procesului nostru de aderare la Uniunea Europeană. Schimburile economice şi comerciale dintre ţările noastre au crescut constant şi România reprezintă cea mai mare şi stabilă piaţă pentru exporturile moldoveneşti. Atragerea investiţiilor străine din diverse sectoare, de la energie la agricultură şi tehnologie, contribuie la modernizarea economiei moldoveneşti şi la accelerarea integrării noastre pe piaţa comună europeană. România rămâne unul dintre cei mai importanţi aliaţi ai noştri pe acest drum şi ne bucurăm să vedem cum legăturile noastre economice şi comerciale continuă să se fortifice, aducând beneficii reale pentru cetăţenii ambelor ţări”, a afirmat Recean.

 

Şeful Executivului de la Chişinău a menţionat că discuţiile cu premierul român au vizat priorităţile de dezvoltare ale celor două ţări şi aprofundarea parteneriatului strategic „esenţial pentru integrarea europeană” a Republicii Moldova. Prietenia dintre cele două state este una „trainică, bazată pe legături istorice şi culturale şi construită pe valori comune”, a completat el.

Potrivit lui Dorin Recean, România a fost întotdeauna „un partener de nădejde”, care a oferit un „sprijin valoros, în cele mai dificile” momente.

„Această prietenie solidă se vede foarte bine în numeroasele proiecte comune pe care le dezvoltăm. De la nord la sud, de la infrastructura rutieră la educaţie, România este un susţinător fidel al cetăţenilor Republicii Moldova. O vedem în cele peste o mie de grădiniţe renovate în întreaga ţară, dar şi în bursele pentru mai mult de 2.500 de elevi şi studenţi din Republica Moldova care studiază în şcolile, liceele şi universităţile din România, după care foarte mulţi care vin acasă susţin modernizarea ţării noastre. Cel mai recent exemplu: am lansat împreună un program de granturi pentru cercetarea ştiinţifică, cu un obiectiv foarte clar, de a integra Republica Moldova în spaţiul european de cercetare”, a spus el.

Recean a amintit că România contribuie „activ” la îmbunătăţirea predării limbii române în şcolile minorităţilor naţionale. Astfel, în această vară, 107 profesori au urmat cursuri de formare la universităţi din România.

„Liceul cu predare în limbă română ‘Mihai Eminescu’ din Comrat, care a beneficiat de suport din partea României, a devenit cea mai populară şi modernă şcoală din Autonomia Găgăuză, iar căminul numărul trei al Universităţii Bogdan Petriceicu Haşdeu de la Cahul va fi renovat capital printr-o investiţie de 2,4 milioane de euro din partea României”, a indicat el.

Premierul moldovean a făcut referire la eforturile comune de a păstra patrimoniul cultural, invocând în acest sens proiectele de restaurare a Cetăţii Soroca, de renovare a Muzeului de Istorie şi Etnografie din Făleşti, a Sălii cu Orgă a Muzeului de Arte sau Conacul urban al familiei Donici. Deschiderea primului muzeu religios din Republica Moldova la Mănăstirea Căpriana este „o altă realizare care ne întăreşte cooperarea”, a adăugat Dorin Recean.

„România ne-a fost alături nu doar la bine, ci şi în cele mai dificile momente. La începutul crizei energetice, prima mână de ajutor ne-a fost întinsă de la Bucureşti, un gest de solidaritate pe care nu-l vom uita. Producătorii agricoli din Moldova au primit 10.000 de tone de motorină, am beneficiat de sprijin pentru proiectele de interconectare a reţelelor de gaze şi energie electrică, iar 6 milioane de euro au fost alocate pentru 33 de proiecte din programul Satul European”, a mai spus el.

De asemenea, cu sprijinul Guvernului României, 40 de şcoli din toate raioanele ţării au primit unităţi de transport noi.

„Săptămâna trecută, la Ungheni, a fost semnat contractul de construire a podului peste Prut, care va lega localităţile Ungheni din România şi Ungheni din Republica Moldova, un simbol al legăturilor tot mai puternice dintre noi. În 2026, acest pod trebuie să fie gata. Un pod nou, cu patru benzi de circulaţie, care, la propriu şi la figurat, ne va duce mai repede către România şi Uniunea Europeană. Acest proiect nu doar că va facilita transportul şi comerţul între ţările noastre, dar va deschide calea pentru mai multe investiţii în Republica Moldova. Conexiunea ne va lega direct de autostrăzile A7, prin Bucureşti spre Thessaloniki, şi A8 spre Budapesta, Viena şi Paris. Aşa vom ajunge în UE mai repede, nu doar prin integrarea politicilor de ţară, dar şi cu ajutorul drumurilor noi”, a precizat Recean.

Marcel Ciolacu efectuează, vineri, o vizită oficială în Republica Moldova, în cadrul căreia mai are programate întrevederi cu preşedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, şi cu preşedintele Parlamentului moldovean, Igor Grosu. Din program face parte şi o vizită la Mitropolia Basarabiei, unde va avea o întrevedere cu Mitropolitul Petru. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Claudia Stănescu, editor online: Adrian Dãdârlat)

 

Citeşte şi:

 

Ciolacu: Drumul european al Republicii Moldova va duce la bunăstarea cetăţenilor moldoveni

Bursă. Fidelis de toamnă, primele două zile de subscriere nu arată rău deloc

Preţul aurului a atins vineri un maxim istoric, de 385,6265 lei/gram; leul s-a depreciat faţă de principalele valute